Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

World Music Charts Europe – Φεβρουάριος 2008

Tο project αυτό ξεκίνησε το 1991 από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union - EBU). Ναι καλά θυμάστε, αυτή που διοργανώνει και την Eurovision. Kάθε μήνα ραδιοφωνικοί παραγωγοί από 23 ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν νέες κυκλοφορίες για να διαμορφώσουν τον τελικό κατάλογο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κατάλογος εξαρτάται από τις καλές δημόσιες σχέσεις των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά γενικά είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός για τις τάσεις της world μουσικής και αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση. Περισσότερα στο http://www.wmce.de/

Από δω και πέρα κάθε μήνα θα αναφερόμαστε στον κατάλογο με ένα μικρό σχολιασμό και στη συνέχεια θα προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάποια από τα άλμπουμ που φτάνουν στα χέρια μας. Με κεφαλαία bold γράφουμε τον τίτλο του άλμπουμ, ακολουθεί το σχήμα, η χώρα και σε παρένθεση η δισκογραφική εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες ή μουσικά κομμάτια μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τα link

1 THE SOUL OF ARMENIA Djivan Gasparyan, Armenia (Network Medien). Για 2ο μήνα στην 1η θέση ο αρμένιος συνθέτης και δεξιοτέχνης του duduk (αρμένικο φλάουτο από ξύλο ροδακινιάς).

2 WAMATO Les Amazones de Guinee, Guinea (Sterns). Εντυπωσιακή είσοδος κατευθείαν στην 2η θέση.

3 DIASPORA HI-FI Watcha Clan, France (Piranha). Επίσης κατευθείαν στην 3η θέση.

4 TAKSIM TRIO Taksim Trio, Turkey (Doublemoon Records). 12η θέση τον Δεκέμβριο, 5η τον Ιανουάριο και τώρα στην 4η θέση.

5 LONJI Tcheka, Cape Verde (Lusafrica). Για τρίτο μήνα στα Charts

6 DEUS ET DIABOLUS Al Andaluz Project, Spain/Germany (Galileo). Mια συνεργασία των ισπανών L`Ham de Foc με τους γερμανούς Estampie. 2η μήνα στα charts και άνοδος από την 9η στην 6η θέση.

7 BEL CANTO - BEST OF GENIDIA YEARS Mbilia Bel, D.R. Congo (Sterns). Για τρίτο μήνα στα charts, από την 16η θέση στην 7η και τώρα στην 6η.

8 ROKKU MI ROKKA Youssou N'Dour, Senegal (Nonesuch). 4ος μήνας στα charts για ένα σπουδαίο δίσκο που έφτασε μέχρι την 2η θέση τον Δεκέμβριο του 2007.

9 ELS AMANTS DE LILITH Lidia Pujol, Spain (Temps). 2ος μήνας στα charts, από την 11η στην 9η θέση.

10 SOUL SCIENCE Justin Adams & Juldeh Camara, UK/Gambia (Wayward). 2ος μήνας γι’ αυτήν την συνεργασία του βρετανού με τον αφρικανό μουσικό.

11 MADE IN DAKAR Orchestra Baobab, Senegal (World Circuit). Ξεκίνησε στα charts τον Νοέμβριο στην 2η θέση, ανέβηκε στην 1η τον Δεκέμβριο, έπεσε στην 3η τον επόμενο μήνα και φυσιολογικά πλέον στην 11η θέση φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του.

12 POLITICA DE VERBANA Gertrudis, Spain (Galileo MC). 1η είσοδος στα charts γι’ αυτό το τρίο από την Μπαρτσελόνα.

13 PINATA Mexican Institute of Sound, Mexico/Germany (Cooking Vinyl). Επίσης 1η είσοδος και γι’ αυτό το τρίο από το Mexico City

14 RAISING SAND Robert Plant & Alison Krauss, UK/USA (Rounder). Μια απροσδόκητη συνεργασία του θρύλου των Led Zeppelin με την πριγκίπισσα του αμερικάνικου bluegrass. 2ος μήνας στα charts από την 20η στην 14η θέση.

15 BALANCO Deodato Siquir, Mozambique/Denmark (NCB). Ο ντράμερ από την Μοζαμβίκη που ζει πλέον στην Σκανδιναβία επιστρέφει με μια συλλογή από Latin και Afro-jazz grooves. 2ος μήνας στα charts από την 19η στην 15η θέση.

16 D'ICI ET D'AILLEURS Soha, France/Algeria (Virgin EMI). Μια προκλητική μίξη του γαλλικού κλασσικού τραγουδιού με reggae και Afro-jazz, από την αλγερινογαλλίδα τραγουδίστρια. 1η είσοδος στα charts.

17 HURIA Sanna Kurki-Suonio, Finland (Rockadillo). 2ος μήνας στα charts από την 18η στην 17η θέση για την φιλλανδέζα τραγουδίστρια.

18 GRANDE FINALE Magnifico, Slovenia (Arih). 1η είσοδος στα charts για τον σλοβένο desperado κιθαρίστα Magnifico

19 ROOTS Baba Zula, Turkey (Doublemoon). Eπίσης 1η είσοδος στα charts για τους γείτονές μας εκπροσώπους του “oriental dub

20 DISKO PARTIZANI Shantel, Germany/Balkan (Crammed/Essay), (δείτε παλιότερο post στο Balkan & World Music). Eίναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με το νέο CD του Shantel. Μπήκε στα charts τον Σεπτέμβριο, στην 9η θέση, πριν καλά καλά κυκλοφορήσει, έγινε Νο 1 τον Οκτώβριο, Νο 3 τον Νοέμβριο, έπεσε στην 5η θέση τον Δεκέμβριο και τώρα επανέρχεται…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά σας είμαστε υπόχρεοι!

Υπέροχο μπλογκ.