Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Jacques Tati

Με αφορμή της ταινία του Jacques Tati, Mon Oncle (Ο θείος μου, 1958) που προβλήθηκε χθες το βράδυ από την ΕΤ-1 θα θέλαμε να αναφερθούμε, σχεδόν επιγραμματικά, στον μεγάλο αυτό γάλλο κωμικό, που δίκαια θεωρείται ως ο σημαντικότερος κωμικός του κινηματογράφου στην γηραιά ήπειρο από την εμφάνιση του ομιλούντος κινηματογράφου.

Δημιούργησε το κινηματογραφικό alter ego του, τον κ. Hulot και τον τοποθέτησε μέσα στο χάος του σύγχρονου κόσμου, αφήνοντας τον ανυπεράσπιστο να αντιμετωπίσει όλον τον παραλογισμό του. Ο ίδιος ο Tati είχε δηλώσει ότι “ο Hulot είναι “lunaire” (σεληνιασμένος). Κάποιος με το κεφάλι του στο φεγγάρι”. Αρνείται να ενταχθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στο καταθλιπτικό αστικό τοπίο, αρνείται «τον φετιχισμό του μοντέρνου» και λειτουργεί ως προβοκάτορας, με τα μέσα και τους τρόπους του Charlie Chaplin και του Buster Keaton, το αποδιαρθρώνει και το διαλύει.

Ο Tati, με ένα λεπτό και μελαγχολικό χιούμορ καταγράφει στις ταινίες του τον μετασχηματισμό της παλιάς πόλης σε όγκους τσιμέντου και γυαλιού, την δικτατορία του ιδιωτικού αυτοκινήτου, την εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, την υποκρισία του μικροαστισμού, τα αδιέξοδα του μοντέρνου πολιτισμού. Οι ταινίες του θα είναι πάντα επίκαιρες. Γιατί όπως έγραφε και πολύ παλιά ο Βασίλης Ραφαηλίδης «δεν εννοεί να υποταχθεί στο αγελαίο πνεύμα, στα άνωθεν παραγγέλματα. Και μελαγχολεί ατενίζοντας την άβυσσο της ανθρώπινης αβουλίας και την άκαμπτη δικτατορία του μπετόν- αρμέ» (Σύγχρονος Κινηματογράφος 1970)

Η ταινία που είδαμε (για πολλοστή φορά) χθες είχε βραβευτεί με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσης ταινίας το 1958 και με αυτήν ολοκληρώθηκε το μικρό αφιέρωμα της ΕΤ-1 στον Jacques Tati. Είχε προηγηθεί η προβολή των ταινιών του Jour de fete (Μέρα γιορτής, 1947) και Les vacances de Monsieur Hulot (Οι διακοπές του κύριου Ιλό, 1953). Ακούμε το μουσικό θέμα του Mon Oncle, σε μουσική του Franck Barcellini, από έναν σπάνιο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1989, από την Polygram Philips. Τίτλος του: Bandes Originales des Films De Jacques Tati και είχε την μουσική από τις ταινίες του, Jour De Fete, Les Vacances De M. Hulot, Mon Oncle και Playtime. Απολαύστε το…

Mon oncle.mp3

Δεν υπάρχουν σχόλια: