Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Bassekou Kouyate and Ngoni Ba - Segu Blue

ALBUM OF THE YEAR, BBC Radio 3 Awards

Oι μουσικές εκπλήξεις από το Μάλι, διαδέχονται η μία την άλλη. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο (διαβάστε εδώ μια πολύ ωραία ανάλυση από τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο).
Το
Segu Blue, το πρώτο ατομικό άλμπουμ του Bassekou Kouyate ανακηρύχθηκε ως Album of the Year, από τα ετήσια BBC Radio 3 Awards for World Music. Στην ψηφοφορία που οργανώθηκε από το αγγλικό μουσικό περιοδικό fRoots Magazine, συμμετείχαν περίπου 300 μουσικοί, συγγραφείς, κριτικοί και στελέχη επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός ήταν σίγουρα σκληρός καθώς συνηποψήφια ήταν τα άλμπουμ Watina του πρόσφατα χαμένου Andy Palacio, το Aman Iman των Tinariwen και το Made in Dakar της Orchestra Baobab.
O
Bassekou γεννήθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό, το Garana, στις όχθες του ποταμού Νίγηρα, 40 μίλια από την πόλη Segu. Έμαθε να παίζει ngoni από μικρός καθώς μεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό μουσικό περιβάλλον, όπου η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας του και τα αδέλφια του βιρτουόζοι του ngoni.
Το ngoni είναι ένα αρχαίο δυτικοαφρικανικό λαούτο, που η ιστορία του ανάγεται στα χρόνια του Soundiata Keita, του ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι, τον 13ο αιώνα (ο τάφος της γιαγιάς του Soundiata είναι κοντά στο Garana, το χωριό του Bassekou). Είναι το κύριο όργανο της
Griot κουλτούρας, των λαϊκών τραγουδοποιών που μεταδίδουν την λαϊκή μουσική στις επόμενες γενιές, αλλά πλέον έχει περιοριστεί στο να υποστηρίζει τα άλλα έγχορδα (κιθάρα και kora).
Στα 19 του μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Μάλι στο
Bamako, όπου και γνώρισε τον νεαρό τότε Toumani Diabate και έγινε μέλος του Trio του, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ηχογράφησαν τα πρώτα τους άλμπουμ “Songhai” και “Djelika”. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Ami Sacko (που την αποκαλούσαν “Tina Turner του Mali”) και είχαν μεγάλη ζήτηση στους παραδοσιακούς κυριακάτικους γάμους (θυμηθείτε το καταπληκτικό Dimanche a Bamako των Amadou & Mariam). Συνεργάστηκε επίσης με τον Taj Mahal και τον Ali Farka Toure (συμμετείχε και στην ηχογράφηση του μεταθανάτιου άλμπουμ του Savane, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2006), και με την Dee Dee Bridgewater στο Red Earth.
Δημιούργησε το πρώτο ngoni κουαρτέτο, την Ngoni Ba (που σημαίνει το μεγάλο
ngoni) και με την συνεργασία της γυναίκας του Ami Sacko, της τραγουδίστριας Zoumana Tereta και των μουσικών Kasse Mady Diabate, Lobi Traore και Lassana Diabate κυκλοφόρησε αυτό το υπέροχο άλμπουμ, στο οποίο -αξίζει να σημειώσουμε- δεν ακούγεται kora και djembe.
Το ρεπερτόριό του ο Bassekou το αντλεί από την περιοχή Segu, που είναι η καρδιά της Bambara μουσικής κουλτούρας και καθώς βασίζεται σε πεντατονικές κλίμακες είναι πιο κοντά στα
bluesε αντίθεση με το άλλο παρακλάδι της Griot, το Μandenka). Αντίστοιχα το Sega Blue είναι ένα εκπληκτικό κράμα blues και της μαλινέζικης μουσικής παράδοσης.
Ακούμε το ομώνυμο κομμάτι,
Sega Blue. Περισσότερα στην σελίδα του στο MySpace

Bassekou Kouyate &...

Δεν υπάρχουν σχόλια: