Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Album Of The Year: Herbie Hancock - River: The Joni Letters

O Herbie Hancock, ο θρυλικός πιανίστας που έχει γράψει ιστορία στην σύγχρονη μουσική, με τις εξερευνήσεις του να υπερβαίνουν κάθε είδους όρια και περιορισμούς, είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Grammy, καθώς το νέο του άλμπουμ (φόρος τιμής στην Joni Mitchell) River: The Joni Letters, αναδείχθηκε ως Album Of The Year και Best Contemporary Jazz Album. Ο ίδιος δεν το πίστευε, καθώς τζαζ άλμπουμ ως άλμπουμ της χρονιάς έχει να βραβευτεί από το 1964 (ήταν το άλμπουμ Getz/Gilberto, του κιθαρίστα Joao Gilberto και του σαξοφωνίστα Stan Getz, που είχε και το αξέχαστο The Girl From Ipanema). «Δεν το περίμενα, δεν άκουσα καν το όνομά μου –δήλωσε αργότερα– και μόνο ύστερα το κατάλαβα, όταν άκουσα το όνομα του άλμπουμ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία που αυτήν τη φορά έσπασε θαρραλέα την παράδοση. Κάνοντας αυτό, τίμησε τους γίγαντες πάνω στους ώμους των οποίων στάθηκα εγώ, όπως τον Miles Davis και τον Τζον Κολτρέιν. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής, που αποδεικνύει ότι ακόμα και το αδύνατο μπορεί να συμβεί».

Έχει χορτάσει βέβαια από βραβεία ο Herbie Hancock, αφού φτάνει πια τα 10 Grammy (το 1999 με το "Gershwin´s world", με την συμμετοχή των Joni Mitchell, Stevie Wonder, Kathleen Battle, Wayne Shorter, Chick Corea, Orpheus Chamber Orchestra κέρδισε 3 Grammy). Επίσης έχει κερδίσει και Οσκαρ για την μουσική του στην ταινία Round midnight, το 1987.

Το άλμπουμ του River: The Joni Letters είναι απλά συγκλονιστικό… Με τον γίγαντα Wayne Shorter στο σαξόφωνο (αλλά και τον Dave Holland μπάσο, Lionel Loueke κιθάρα και τον Vinnie Colaiuta στα ντραμς) διασκευάζει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της Joni Mitchell. Οι μοναδικές μελωδίες και οι λυρικοί της στίχοι αποδίδονται με ευαισθησία και σεβασμό που ισορροπούν την τολμηρή αισθητική του αυτοσχεδιασμού. Εκτός από την ίδια συμμετέχουν και οι Leonard Cohen, Tina Turner, Norah Jones, Corrine Bailey Rae και η Luciana Souza.

Όσο για τα βραβεία Grammy, που περιλαμβάνουν 110 κατηγορίες, μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες και τους νικητές.

Aκούμε το Τea Leaf Prophecy με την Joni Mitchell στο τραγούδι.

Herbie_Hancock-tea...

Δεν υπάρχουν σχόλια: