Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Angelique Kidjo - Djin Djin

50th Grammy: Best Contemporary World Music Album

Ανάμεσα στις 110 κατηγορίες των βραβείων Grammy δεν θα μπορούσε να λείπει και η world μουσική. Στις φετινές υποψηφιότητες, εκτός από το Djin Djin της Angelique Kidjo ήταν ακόμα το An Ancient Muse της Loreena McKennitt και άλλα τρία άλμπουμ από τη Βραζιλία, το ομώνυμο της Céu, το Momento της Bebel Gilberto και το Gil Luminoso του θρύλου Gilberto Gil.
H
Angel
igue Kidjo που γεννήθηκε στο Benin και κατοικεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίας της μουσικής της Μαύρης Ηπείρου και με έντονη κοινωνική δράση, καθώς είναι και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF. Με όπλο την μουσική της, γιατί όπως η ίδια είχε πει:Η μουσική θεραπεύει, ενώνει. Γκρεμίζει όλα τα διαχωριστικά τείχη. Απαλύνει την απόγνωση. Καταστέλλει πολέμους. Όταν ακούς μουσική, το μυαλό σου ακολουθεί την ψυχή σου. Εγώ, δεν φοβάμαι καμιά μουσική που 'ναι διαφορετική από τη δική μου. Γιατί, κατά βάθος ξέρω ότι όλοι την ίδια γλώσσα μιλάμε...”
Α
fro-beat, funk και soul κυριαρχούν στο τελευταίο και βραβευμένο πλέον με Grammy άλμπουμ της, που πήρε το όνομά του από τον ήχο μιας αφρικάνικης καμπάνας. Ξεχωρίζουν το Lonlon, μια εκπληκτική πολυφωνική απόδοση του Bolero του Ravel (που ακούμε στη συνέχεια), μια συγκλονιστική διασκευή του Pearls της Sade, που τραγουδά μαζί με τον Josh Groban ενώ οι κιθάρες του Carlos Santana τα δίνουν όλα και επίσης μια soul διασκευή του Gimme Shelter των Rolling Stones, ντουέτο με τον Joss Stone. Συνεργάζεται ακόμα με την Alicia Keys και τον σαξοφωνίστα Branford Marsalis, τον Peter Gabriel, τον Ziggy Marley και το ζευγάρι των τυφλών τραγουδιστών από το Μάλι Amadou και Mariam.

Angelique Kidjo-Lo...

Δεν υπάρχουν σχόλια: