Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Kultur Shock - Live in Europe

Τσιγγάνικο πανκ, χάρντκορ από τα Βαλκάνια, σκληρές κιθάρες και φλεγόμενα πνευστά και ένας αυτοεξόριστος Βόσνιος, ο Τζίνο Γιεβντγιέβιτς να προσθέτει μια κακόφωνη σαρκαστική παρλάτα ενάντια στη μισαλλοδοξία των Αμερικανών και τη μεταναστευτική τους πολιτική”. Κάπως έτσι άρχιζε την δισκοκριτική του ο Δημήτρης Αναστασόπουλος στην Ελευθεροτυπία, παρουσιάζοντας ένα παλιότερο άλμπουμ τους, και είχε δίκιο.
Η μπάντα δημιουργήθηκε στο Seattle και είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, πάνω από δύο δεν μιλάνε καν την ίδια γλώσσα. Αλλά και ένα μωσαϊκό ήχων, χιπ χοπ και φανκ, παραδοσιακή μουσική από τα Βαλκάνια και λάτιν, τζαζ και πανκ μπλέκονται σε ένα απίστευτο πάρτυ. Έφυγαν πρόσφυγες από τις πατρίδες τους αλλά δεν αφομοιώθηκαν στον νέο τους κόσμο. Κυρίως όμως δεν αφομοιώθηκαν από την μουσική βιομηχανία. Αυτοί οι αλλόκοτοι τσιγγάνοι χλευάζουν τα σύνορα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, πάνε κόντρα στις εθνικές και φυλετικές διακρίσεις, αηδιάζουν με την κυρίαρχη μαζική κουλτούρα και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Η μουσική τους είναι η δική τους εξέγερση. Και τα
live τους, όπως βλέπουμε σε βίντεο γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, είναι πραγματικά μια σειρά από αναπάντεχες εκρήξεις.
Δέκα χρόνια μετά, έχοντας τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό τους, τελείωσαν την παραγωγή του νέου τους
CD. Ηχογραφήθηκε ζωντανά τον Δεκέμβρη του 2006, στη Σόφια, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους και έχει τον τίτλο “ Live in Europe”. 78 λεπτά και 16 κομμάτια - επιλογή από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους Live in Amerika (1999), Fucc the Ins (2001), Kultura-Diktatura (2004) και We Came to Take Your Jobs Away (2006). Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου στην καινούργια τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Όχι δεν θάρθουν στην Ελλάδα, θάναι πολύ κοντά στα βόρεια σύνορά μας όμως (6 Μαρτίου στη Σόφια, 7 & 8 στην Κωσταντινούπολη και 10 στα Σκόπια). Μην βιαστείτε όμως να ξενιτευτείτε για να τους δείτε, ένα πουλάκι μας σφύριξε ότι οι επαφές για την εμφάνισή τους το καλοκαίρι στις Γιορτές της Γης, στη Βλάστη, είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Η μπάντα αποτελείται από τους:
Gino Srdjan Yevdjevic (Bosnia)- vocals, djumbek
Mario Butkovic (Croatia)- guitar, buzuki
Masa Kobayashi (Japan)- bass
Val Kiossovski (Bulgaria)- guitar, vocal
Chris Stromquist (USA)- drums
Matty Noble (USA)- violin
K
ομμάτια από το νέο τους άλμπουμ μπορείτε να ακούσετε στην σελίδα τους στο MySpace, ακούστε όμως εδώ ένα απογειωμένο θρακιώτικο, το Duna από το We Came to Take Your Jobs Away
.

Kultur Shock - Dun...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι θα παίξουν στις Γιορτές της Γης είναι καταπληκτικό νέο. Εντάξει είναι νωρίς ακόμα αλλά περιμένω την επιβεβαίωση το συντομότερο. Πάντα επιτυχίες φίλοι μας.