Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Ο Boban Markovic στο Half Note

Συνεχίζονται με επιτυχία και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι συναυλίες τους στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Η ορχήστρα πνευστών του Boban και Marko Markovic είναι σαφώς η καλύτερη και γνωστότερη μπάντα χάλκινων πνευστών των Βαλκανίων – αν όχι όλου του κόσμου! Μεταφέροντας την μεγάλη μουσική παράδοση των καυτών ήχων των Roma τσιγγάνων της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, το σχήμα αυτό του τρομπετίστα Boban Markovic – με σταρ τον γιο του, Marko – εισάγει χρώματα και αισθητική καθαρής swing, δένοντας το Βαλκανικό μελωδικό στοιχείο με φανκ ρυθμολογία σε ένα ατέλειωτο γλέντι αισθήσεων. Από την παρουσία τους στις ταινίες του Emir Kusturica, ο Boban και η μπάντα του σε μία φρενήρη πορεία, χρόνια τώρα, προς την κορυφή της σύγχρονης world μουσικής...

Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και στις Γιορτές της Γης, στη Βλάστη Κοζάνης, από 10-13 Ιουλίου.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΓΑΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ξεκίνησε δυναμικά τον Σεπτέμβριο του 1998, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Καλαμαριά. Μετά άρχισε να φυτοζωεί περιορισμένο σε κάποια διήμερα στον Μύλο, έως ότου σταμάτησε το 2002. Ο λόγος για το φεστιβάλ ΓAIA, που φιλοδοξούσε τότε να αντικαταστήσει το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (που είχε σταματήσει πλέον) και “να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των πολιτιστικών θεσμών”. Μερικά χρόνια αργότερα επιχειρείται από έναν από τους πρώην συντελεστές του η αναβίωσή του. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, μια συναυλία την εβδομάδα απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί φεστιβάλ. Ας είναι όμως, το πρόγραμμα έχει σημαντικά ονόματα, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Να προσθέσουμε ότι είναι η πιο …μινιμαλιστική σελίδα φεστιβάλ που είδαμε μέχρι τώρα καθώς δεν δίνει ούτε τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι μόνο στα αγγλικά αφού απευθύνεται αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό.

Οjos De Brujo Soundsystem (Spain), 14 Μαρτίου Αθήνα, 15 Μαρτίου Θεσσαλονίκη,

Caravan Palace (France),, 22 Μαρτίου Αθήνα, 21 Μαρτίου Θεσσαλονίκη

La Shica (Spain), 28 Μαρτίου Αθήνα, 29 Μαρτίου Θεσσαλονίκη

Balkan Beat Box (Israel), 5 Aπριλίου Αθήνα, 4 Απριλίου Θεσσαλονίκη

Ζiveli Orkestar (France), 4 Aπριλίου Αθήνα, 5 Απριλίου Θεσσαλονίκη

17 Hippies (Germany), 14 Aπριλίου Αθήνα, 11 Απριλίου Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά το πρόγραμμα στην σελίδα του φεστιβάλ, στο MySpace παρουσιάζεται διαφορετικό (!), για παράδειγμα γράφεται ότι θα συμμετέχουν οι Wacha Clan (28 Mαρτίου, Θεσσαλονίκη) και ο Shantel (5 Απριλίου Θεσσαλονίκη). Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί το που θα γίνουν οι συναυλίες (στο MySpace γράφει σε κάποιες συναυλίες ότι θα γίνουν στο Principal στην Θεσσαλονίκη) και η τιμή του εισιτηρίου.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και οι οργανωτές να δείξουν περισσότερη σοβαρότητα.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Bassekou Kouyate and Ngoni Ba - Segu Blue

ALBUM OF THE YEAR, BBC Radio 3 Awards

Oι μουσικές εκπλήξεις από το Μάλι, διαδέχονται η μία την άλλη. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο (διαβάστε εδώ μια πολύ ωραία ανάλυση από τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο).
Το
Segu Blue, το πρώτο ατομικό άλμπουμ του Bassekou Kouyate ανακηρύχθηκε ως Album of the Year, από τα ετήσια BBC Radio 3 Awards for World Music. Στην ψηφοφορία που οργανώθηκε από το αγγλικό μουσικό περιοδικό fRoots Magazine, συμμετείχαν περίπου 300 μουσικοί, συγγραφείς, κριτικοί και στελέχη επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός ήταν σίγουρα σκληρός καθώς συνηποψήφια ήταν τα άλμπουμ Watina του πρόσφατα χαμένου Andy Palacio, το Aman Iman των Tinariwen και το Made in Dakar της Orchestra Baobab.
O
Bassekou γεννήθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό, το Garana, στις όχθες του ποταμού Νίγηρα, 40 μίλια από την πόλη Segu. Έμαθε να παίζει ngoni από μικρός καθώς μεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό μουσικό περιβάλλον, όπου η μητέρα του ήταν τραγουδίστρια και ο πατέρας του και τα αδέλφια του βιρτουόζοι του ngoni.
Το ngoni είναι ένα αρχαίο δυτικοαφρικανικό λαούτο, που η ιστορία του ανάγεται στα χρόνια του Soundiata Keita, του ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι, τον 13ο αιώνα (ο τάφος της γιαγιάς του Soundiata είναι κοντά στο Garana, το χωριό του Bassekou). Είναι το κύριο όργανο της
Griot κουλτούρας, των λαϊκών τραγουδοποιών που μεταδίδουν την λαϊκή μουσική στις επόμενες γενιές, αλλά πλέον έχει περιοριστεί στο να υποστηρίζει τα άλλα έγχορδα (κιθάρα και kora).
Στα 19 του μετακόμισε στην πρωτεύουσα του Μάλι στο
Bamako, όπου και γνώρισε τον νεαρό τότε Toumani Diabate και έγινε μέλος του Trio του, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ηχογράφησαν τα πρώτα τους άλμπουμ “Songhai” και “Djelika”. Παντρεύτηκε την τραγουδίστρια Ami Sacko (που την αποκαλούσαν “Tina Turner του Mali”) και είχαν μεγάλη ζήτηση στους παραδοσιακούς κυριακάτικους γάμους (θυμηθείτε το καταπληκτικό Dimanche a Bamako των Amadou & Mariam). Συνεργάστηκε επίσης με τον Taj Mahal και τον Ali Farka Toure (συμμετείχε και στην ηχογράφηση του μεταθανάτιου άλμπουμ του Savane, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2006), και με την Dee Dee Bridgewater στο Red Earth.
Δημιούργησε το πρώτο ngoni κουαρτέτο, την Ngoni Ba (που σημαίνει το μεγάλο
ngoni) και με την συνεργασία της γυναίκας του Ami Sacko, της τραγουδίστριας Zoumana Tereta και των μουσικών Kasse Mady Diabate, Lobi Traore και Lassana Diabate κυκλοφόρησε αυτό το υπέροχο άλμπουμ, στο οποίο -αξίζει να σημειώσουμε- δεν ακούγεται kora και djembe.
Το ρεπερτόριό του ο Bassekou το αντλεί από την περιοχή Segu, που είναι η καρδιά της Bambara μουσικής κουλτούρας και καθώς βασίζεται σε πεντατονικές κλίμακες είναι πιο κοντά στα
bluesε αντίθεση με το άλλο παρακλάδι της Griot, το Μandenka). Αντίστοιχα το Sega Blue είναι ένα εκπληκτικό κράμα blues και της μαλινέζικης μουσικής παράδοσης.
Ακούμε το ομώνυμο κομμάτι,
Sega Blue. Περισσότερα στην σελίδα του στο MySpace

Bassekou Kouyate &...

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

BBC Radio 3 AWARDS for WORLD MUSIC 08

Tα βραβεία του BBC Radio 3 για την world μουσική είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους θεσμούς που φέτος φτάνει τον 7ο χρόνο. Οι φετινοί υποψήφιοι είναι ανά κατηγορία:

Africa: Bassekou Kouyate & Ngoni ba, Simphiwe Dana, Tinariwen, Toumani Diabate and the Symmetric Orchestra

Asia/Pacific: Anoushka Shankar & Karsh Kale, Faiz Ali Faiz, Huun Huur Tu, Sa Ding Ding

Americas: Andy Palacio & The Garifuna Collective, Bajofondo Tango Club, Hazmat Modine, Maria Rita

Europe: Manu Chao, Ojos de Brujo, Son de la Frontera, Thierry 'Titi' Robin

Mid East & N. Africa: Malouma, Nass El Ghiwane, Rachid Taha, The Idan Raichel Project

Newcomer: Balkan Beat Box, Bassekou Kouyate & Ngoni ba, Mayra Andrade, Vieux Farka Toure

Culture Crossing: Balkan Beat Box, Bassekou Kouyate & Ngoni ba, Mayra Andrade, Vieux Farka Toure

Club Global: Balkan Beat Box, Bajofondo Tango Club, Gaudi Nusrat Fateh Ali Khan, Transglobal Underground

Album of the Year: Andy Palacio & the Garifuna Collective, Bassekou Kouyate & Ngoni ba, Orchestra Baobab, Tinariwen

Η ψηφοφορία είναι σε εξέλιξη και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 10 Απριλίου 2008, εκτός από την κατηγορία Album of the Year που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bbc.co.uk/radio3/worldmusic/a4wm2008/index.shtml

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Angelique Kidjo - Djin Djin

50th Grammy: Best Contemporary World Music Album

Ανάμεσα στις 110 κατηγορίες των βραβείων Grammy δεν θα μπορούσε να λείπει και η world μουσική. Στις φετινές υποψηφιότητες, εκτός από το Djin Djin της Angelique Kidjo ήταν ακόμα το An Ancient Muse της Loreena McKennitt και άλλα τρία άλμπουμ από τη Βραζιλία, το ομώνυμο της Céu, το Momento της Bebel Gilberto και το Gil Luminoso του θρύλου Gilberto Gil.
H
Angel
igue Kidjo που γεννήθηκε στο Benin και κατοικεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίας της μουσικής της Μαύρης Ηπείρου και με έντονη κοινωνική δράση, καθώς είναι και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF. Με όπλο την μουσική της, γιατί όπως η ίδια είχε πει:Η μουσική θεραπεύει, ενώνει. Γκρεμίζει όλα τα διαχωριστικά τείχη. Απαλύνει την απόγνωση. Καταστέλλει πολέμους. Όταν ακούς μουσική, το μυαλό σου ακολουθεί την ψυχή σου. Εγώ, δεν φοβάμαι καμιά μουσική που 'ναι διαφορετική από τη δική μου. Γιατί, κατά βάθος ξέρω ότι όλοι την ίδια γλώσσα μιλάμε...”
Α
fro-beat, funk και soul κυριαρχούν στο τελευταίο και βραβευμένο πλέον με Grammy άλμπουμ της, που πήρε το όνομά του από τον ήχο μιας αφρικάνικης καμπάνας. Ξεχωρίζουν το Lonlon, μια εκπληκτική πολυφωνική απόδοση του Bolero του Ravel (που ακούμε στη συνέχεια), μια συγκλονιστική διασκευή του Pearls της Sade, που τραγουδά μαζί με τον Josh Groban ενώ οι κιθάρες του Carlos Santana τα δίνουν όλα και επίσης μια soul διασκευή του Gimme Shelter των Rolling Stones, ντουέτο με τον Joss Stone. Συνεργάζεται ακόμα με την Alicia Keys και τον σαξοφωνίστα Branford Marsalis, τον Peter Gabriel, τον Ziggy Marley και το ζευγάρι των τυφλών τραγουδιστών από το Μάλι Amadou και Mariam.

Angelique Kidjo-Lo...

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Album Of The Year: Herbie Hancock - River: The Joni Letters

O Herbie Hancock, ο θρυλικός πιανίστας που έχει γράψει ιστορία στην σύγχρονη μουσική, με τις εξερευνήσεις του να υπερβαίνουν κάθε είδους όρια και περιορισμούς, είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Grammy, καθώς το νέο του άλμπουμ (φόρος τιμής στην Joni Mitchell) River: The Joni Letters, αναδείχθηκε ως Album Of The Year και Best Contemporary Jazz Album. Ο ίδιος δεν το πίστευε, καθώς τζαζ άλμπουμ ως άλμπουμ της χρονιάς έχει να βραβευτεί από το 1964 (ήταν το άλμπουμ Getz/Gilberto, του κιθαρίστα Joao Gilberto και του σαξοφωνίστα Stan Getz, που είχε και το αξέχαστο The Girl From Ipanema). «Δεν το περίμενα, δεν άκουσα καν το όνομά μου –δήλωσε αργότερα– και μόνο ύστερα το κατάλαβα, όταν άκουσα το όνομα του άλμπουμ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία που αυτήν τη φορά έσπασε θαρραλέα την παράδοση. Κάνοντας αυτό, τίμησε τους γίγαντες πάνω στους ώμους των οποίων στάθηκα εγώ, όπως τον Miles Davis και τον Τζον Κολτρέιν. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής, που αποδεικνύει ότι ακόμα και το αδύνατο μπορεί να συμβεί».

Έχει χορτάσει βέβαια από βραβεία ο Herbie Hancock, αφού φτάνει πια τα 10 Grammy (το 1999 με το "Gershwin´s world", με την συμμετοχή των Joni Mitchell, Stevie Wonder, Kathleen Battle, Wayne Shorter, Chick Corea, Orpheus Chamber Orchestra κέρδισε 3 Grammy). Επίσης έχει κερδίσει και Οσκαρ για την μουσική του στην ταινία Round midnight, το 1987.

Το άλμπουμ του River: The Joni Letters είναι απλά συγκλονιστικό… Με τον γίγαντα Wayne Shorter στο σαξόφωνο (αλλά και τον Dave Holland μπάσο, Lionel Loueke κιθάρα και τον Vinnie Colaiuta στα ντραμς) διασκευάζει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της Joni Mitchell. Οι μοναδικές μελωδίες και οι λυρικοί της στίχοι αποδίδονται με ευαισθησία και σεβασμό που ισορροπούν την τολμηρή αισθητική του αυτοσχεδιασμού. Εκτός από την ίδια συμμετέχουν και οι Leonard Cohen, Tina Turner, Norah Jones, Corrine Bailey Rae και η Luciana Souza.

Όσο για τα βραβεία Grammy, που περιλαμβάνουν 110 κατηγορίες, μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες και τους νικητές.

Aκούμε το Τea Leaf Prophecy με την Joni Mitchell στο τραγούδι.

Herbie_Hancock-tea...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Kultur Shock - Live in Europe

Τσιγγάνικο πανκ, χάρντκορ από τα Βαλκάνια, σκληρές κιθάρες και φλεγόμενα πνευστά και ένας αυτοεξόριστος Βόσνιος, ο Τζίνο Γιεβντγιέβιτς να προσθέτει μια κακόφωνη σαρκαστική παρλάτα ενάντια στη μισαλλοδοξία των Αμερικανών και τη μεταναστευτική τους πολιτική”. Κάπως έτσι άρχιζε την δισκοκριτική του ο Δημήτρης Αναστασόπουλος στην Ελευθεροτυπία, παρουσιάζοντας ένα παλιότερο άλμπουμ τους, και είχε δίκιο.
Η μπάντα δημιουργήθηκε στο Seattle και είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, πάνω από δύο δεν μιλάνε καν την ίδια γλώσσα. Αλλά και ένα μωσαϊκό ήχων, χιπ χοπ και φανκ, παραδοσιακή μουσική από τα Βαλκάνια και λάτιν, τζαζ και πανκ μπλέκονται σε ένα απίστευτο πάρτυ. Έφυγαν πρόσφυγες από τις πατρίδες τους αλλά δεν αφομοιώθηκαν στον νέο τους κόσμο. Κυρίως όμως δεν αφομοιώθηκαν από την μουσική βιομηχανία. Αυτοί οι αλλόκοτοι τσιγγάνοι χλευάζουν τα σύνορα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, πάνε κόντρα στις εθνικές και φυλετικές διακρίσεις, αηδιάζουν με την κυρίαρχη μαζική κουλτούρα και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Η μουσική τους είναι η δική τους εξέγερση. Και τα
live τους, όπως βλέπουμε σε βίντεο γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα, είναι πραγματικά μια σειρά από αναπάντεχες εκρήξεις.
Δέκα χρόνια μετά, έχοντας τέσσερα άλμπουμ στο ενεργητικό τους, τελείωσαν την παραγωγή του νέου τους
CD. Ηχογραφήθηκε ζωντανά τον Δεκέμβρη του 2006, στη Σόφια, στη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας τους και έχει τον τίτλο “ Live in Europe”. 78 λεπτά και 16 κομμάτια - επιλογή από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους Live in Amerika (1999), Fucc the Ins (2001), Kultura-Diktatura (2004) και We Came to Take Your Jobs Away (2006). Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου στην καινούργια τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Όχι δεν θάρθουν στην Ελλάδα, θάναι πολύ κοντά στα βόρεια σύνορά μας όμως (6 Μαρτίου στη Σόφια, 7 & 8 στην Κωσταντινούπολη και 10 στα Σκόπια). Μην βιαστείτε όμως να ξενιτευτείτε για να τους δείτε, ένα πουλάκι μας σφύριξε ότι οι επαφές για την εμφάνισή τους το καλοκαίρι στις Γιορτές της Γης, στη Βλάστη, είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Η μπάντα αποτελείται από τους:
Gino Srdjan Yevdjevic (Bosnia)- vocals, djumbek
Mario Butkovic (Croatia)- guitar, buzuki
Masa Kobayashi (Japan)- bass
Val Kiossovski (Bulgaria)- guitar, vocal
Chris Stromquist (USA)- drums
Matty Noble (USA)- violin
K
ομμάτια από το νέο τους άλμπουμ μπορείτε να ακούσετε στην σελίδα τους στο MySpace, ακούστε όμως εδώ ένα απογειωμένο θρακιώτικο, το Duna από το We Came to Take Your Jobs Away
.

Kultur Shock - Dun...

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Μου το'φαγε ο Μαύρος!!!

Την ιστορία, ένα κλασσικό παράδειγμα αστικού μύθου, την είχαμε ακούσει πολλές φορές με κάποιες παραλλαγές. Πρόσφατα την είδαμε και δημοσιευμένη σε κάποια blogs. Ένας μαύρος κάθεται στο λεωφορείο δίπλα σε μια κυρία και γίνεται αποδέκτης ρατσιστικών και προσβλητικών σχολίων εκ μέρους της. Όταν μπαίνει ο ελεγκτής η κυρία κρατά επιδεικτικά το εισιτήριο στο χέρι αλλά ο μαύρος με μια ξαφνική κίνηση το καταπίνει. Όταν ο ελεγκτής φτάνει μπροστά της και της ζητά το εισιτήριο η εμβρόντητη κυρία ψελλίζει ότι της τόφαγε ο μαύρος για να εισπράξει πρώτα την απάντηση ότι δεν έχει ξανακούσει τόσο ανόητη δικαιολογία και στη συνέχεια το πρόστιμο.

Οι αστικοί μύθοι αποτελούν ιστορίες ή θρύλους -συνήθως φανταστικών- γεγονότων που διαδίδονται μαζικά και κάποιοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια με μικρές παραλλαγές (θυμηθείτε τις ιστορίες με απελευθερώσεις φιδιών, λύκων, τσιμπουριών και κάθε είδους ενοχλητικών πλασμάτων, από …οικολόγους). Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί μύθοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία αυτή όμως στηρίζεται σε μια μικρού μήκους ταινία. Πρόκειται για τη, δεκάλεπτη, ταινία Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης, που όμως κατά λέξει σημαίνει μαύρος επιβάτης) του γερμανού σκηνοθέτη Pepe Danquart που βραβεύτηκε με το Oscar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 1993. Δείτε την (με αγγλικούς υπότιτλους), είναι πραγματικά απολαυστική…

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

World Music Charts Europe – Φεβρουάριος 2008

Tο project αυτό ξεκίνησε το 1991 από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union - EBU). Ναι καλά θυμάστε, αυτή που διοργανώνει και την Eurovision. Kάθε μήνα ραδιοφωνικοί παραγωγοί από 23 ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν νέες κυκλοφορίες για να διαμορφώσουν τον τελικό κατάλογο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κατάλογος εξαρτάται από τις καλές δημόσιες σχέσεις των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά γενικά είναι αρκετά αντιπροσωπευτικός για τις τάσεις της world μουσικής και αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για ενημέρωση. Περισσότερα στο http://www.wmce.de/

Από δω και πέρα κάθε μήνα θα αναφερόμαστε στον κατάλογο με ένα μικρό σχολιασμό και στη συνέχεια θα προσπαθούμε να παρουσιάσουμε κάποια από τα άλμπουμ που φτάνουν στα χέρια μας. Με κεφαλαία bold γράφουμε τον τίτλο του άλμπουμ, ακολουθεί το σχήμα, η χώρα και σε παρένθεση η δισκογραφική εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες ή μουσικά κομμάτια μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τα link

1 THE SOUL OF ARMENIA Djivan Gasparyan, Armenia (Network Medien). Για 2ο μήνα στην 1η θέση ο αρμένιος συνθέτης και δεξιοτέχνης του duduk (αρμένικο φλάουτο από ξύλο ροδακινιάς).

2 WAMATO Les Amazones de Guinee, Guinea (Sterns). Εντυπωσιακή είσοδος κατευθείαν στην 2η θέση.

3 DIASPORA HI-FI Watcha Clan, France (Piranha). Επίσης κατευθείαν στην 3η θέση.

4 TAKSIM TRIO Taksim Trio, Turkey (Doublemoon Records). 12η θέση τον Δεκέμβριο, 5η τον Ιανουάριο και τώρα στην 4η θέση.

5 LONJI Tcheka, Cape Verde (Lusafrica). Για τρίτο μήνα στα Charts

6 DEUS ET DIABOLUS Al Andaluz Project, Spain/Germany (Galileo). Mια συνεργασία των ισπανών L`Ham de Foc με τους γερμανούς Estampie. 2η μήνα στα charts και άνοδος από την 9η στην 6η θέση.

7 BEL CANTO - BEST OF GENIDIA YEARS Mbilia Bel, D.R. Congo (Sterns). Για τρίτο μήνα στα charts, από την 16η θέση στην 7η και τώρα στην 6η.

8 ROKKU MI ROKKA Youssou N'Dour, Senegal (Nonesuch). 4ος μήνας στα charts για ένα σπουδαίο δίσκο που έφτασε μέχρι την 2η θέση τον Δεκέμβριο του 2007.

9 ELS AMANTS DE LILITH Lidia Pujol, Spain (Temps). 2ος μήνας στα charts, από την 11η στην 9η θέση.

10 SOUL SCIENCE Justin Adams & Juldeh Camara, UK/Gambia (Wayward). 2ος μήνας γι’ αυτήν την συνεργασία του βρετανού με τον αφρικανό μουσικό.

11 MADE IN DAKAR Orchestra Baobab, Senegal (World Circuit). Ξεκίνησε στα charts τον Νοέμβριο στην 2η θέση, ανέβηκε στην 1η τον Δεκέμβριο, έπεσε στην 3η τον επόμενο μήνα και φυσιολογικά πλέον στην 11η θέση φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του.

12 POLITICA DE VERBANA Gertrudis, Spain (Galileo MC). 1η είσοδος στα charts γι’ αυτό το τρίο από την Μπαρτσελόνα.

13 PINATA Mexican Institute of Sound, Mexico/Germany (Cooking Vinyl). Επίσης 1η είσοδος και γι’ αυτό το τρίο από το Mexico City

14 RAISING SAND Robert Plant & Alison Krauss, UK/USA (Rounder). Μια απροσδόκητη συνεργασία του θρύλου των Led Zeppelin με την πριγκίπισσα του αμερικάνικου bluegrass. 2ος μήνας στα charts από την 20η στην 14η θέση.

15 BALANCO Deodato Siquir, Mozambique/Denmark (NCB). Ο ντράμερ από την Μοζαμβίκη που ζει πλέον στην Σκανδιναβία επιστρέφει με μια συλλογή από Latin και Afro-jazz grooves. 2ος μήνας στα charts από την 19η στην 15η θέση.

16 D'ICI ET D'AILLEURS Soha, France/Algeria (Virgin EMI). Μια προκλητική μίξη του γαλλικού κλασσικού τραγουδιού με reggae και Afro-jazz, από την αλγερινογαλλίδα τραγουδίστρια. 1η είσοδος στα charts.

17 HURIA Sanna Kurki-Suonio, Finland (Rockadillo). 2ος μήνας στα charts από την 18η στην 17η θέση για την φιλλανδέζα τραγουδίστρια.

18 GRANDE FINALE Magnifico, Slovenia (Arih). 1η είσοδος στα charts για τον σλοβένο desperado κιθαρίστα Magnifico

19 ROOTS Baba Zula, Turkey (Doublemoon). Eπίσης 1η είσοδος στα charts για τους γείτονές μας εκπροσώπους του “oriental dub

20 DISKO PARTIZANI Shantel, Germany/Balkan (Crammed/Essay), (δείτε παλιότερο post στο Balkan & World Music). Eίναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με το νέο CD του Shantel. Μπήκε στα charts τον Σεπτέμβριο, στην 9η θέση, πριν καλά καλά κυκλοφορήσει, έγινε Νο 1 τον Οκτώβριο, Νο 3 τον Νοέμβριο, έπεσε στην 5η θέση τον Δεκέμβριο και τώρα επανέρχεται…