Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Gaia Festival: Έχει και η προχειρότητα τα όριά της

Είχα ψιλοενθουσιαστεί όταν έμαθα ότι στο πρόγραμμα του Gaia Festival συμπεριλαμβάνονταν και οι Watcha Clan, το τελευταίο τους άλμπουμ Diaspora Hi-Fi ήταν καταπληκτικό, και φυσικά είχα αποφασίσει ότι θα πάω οπωσδήποτε.
Με είχε παραξενέψει λίγο ότι δεν είδα πουθενά μια αφίσα για την συναυλία τους, το πρωί της ίδιας μέρας πέρασα από το Orient, ούτε εκεί είχε έστω μια αφισούλα, κάτι υποψιάστηκα και έψαξα στο διαδίκτυο μήπως και ακυρώθηκε. Όμως τόσο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, όσο και του Principal αναφερόταν κανονικά η συναυλία και οι φόβοι μου διασκεδάστηκαν οριστικά όταν, στην μικρή μου έρευνα, έπεσα πάνω σε ένα προχθεσινό δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο. Ε, δεν μπορεί, αν είχε αναβληθεί δεν θα έστελναν δελτίο τύπου την προηγούμενη.
Αρνήθηκα την πρόταση κάποιων φίλων για άλλου τύπου έξοδο και παρά την ίωση και τα δέκατα που με έχουν τσακίσει τις τελευταίες μέρες και αφού ήπια μια αναβράζουσα ασπιρίνη για να αντέξω στις 10.30 ήμουνα στο Orient. Υποψιασμένος ακόμα κοίταξα προσεκτικά όλες τις αφίσες μήπως και είχε αναβληθεί και πήγαινα τζάμπα, αλλά εντάξει. Όταν μπήκα μέσα κανείς δεν μου ζήτησε εισιτήριο παρόλο που κοντοστάθηκα στην είσοδο, ο κόσμος ήταν αρκετός για το Orient αλλά λίγος για συναυλία με τέτοιο όνομα (το απέδωσα στην υποτονική διαφήμιση) και το παταράκι για τους μουσικούς ψιλοτραγικό (μεγάλη κατανόηση πρέπει να έχει το γκρουπ σκέφτηκα). Τέλος πάντων βρήκαμε ένα τραπεζάκι που δεν έβλεπε το πατάρι (θα μετακινηθούμε λίγο όταν αρχίσει η συναυλία είπαμε), η κοπέλα που ήρθε για την παραγγελία μας ενημέρωσε ότι το πρώτο ποτό ήταν ακριβότερο λόγω του live, σιγοπίναμε τα ποτά μας και περιμέναμε καμιά ώρα να ξεκινήσει η συναυλία. Έπεσε ένα ηχητικό σποτ για το gaia festival, κάποια κινητικότητα δημιουργήθηκε, και ξαφνικά η αποκάλυψη: οι μουσικοί που έλαβαν τις θέσεις τους στο παταράκι δεν ήταν οι Watcha Clan, αυτοσυστήθηκαν ως οι “Encore” και έπαιζαν ελληνικό έντεχνο. Μας εξαπάτησαν ψέλλισα στην υπόλοιπη παρέα, φωνάξαμε την κοπέλα που σέρβιρε για κάποιες εξηγήσεις, μας είπε ότι αρρώστησε τελευταία στιγμή η Sista και η συναυλία ακυρώθηκε, δεν αγριέψαμε, άλλωστε η κοπέλα δεν μας έφταιγε σε τίποτα, σκάσαμε από 10 ευρώ για το ποτό και το live (που όμως δεν θέλαμε να παρακολουθήσουμε) και φύγαμε, στο δεύτερο τραγούδι, οργισμένοι με την ανευθυνότητα της διοργάνωσης.
Για να εξηγούμαστε, είναι ανθρώπινο να αρρωστήσει ένα μέλος του γκρουπ και να ακυρωθεί η συναυλία, το κατανοούμε. Σε αυτήν την περίπτωση όμως οφείλεις να το ανακοινώσεις αμέσως στις ιστοσελίδες σου, να τοποθετήσεις μια ευκρινή ανακοίνωση στην είσοδο και να ενημερώνεις τους πελάτες σου ότι η συγκεκριμένη συναυλία ακυρώθηκε και εκτάκτως θα παίξει ένα άλλο γκρουπ. Δεν κατανοούμε την πρακτική να κάνεις το κορόϊδο μπας και τσιμπίσεις κανα ευρουδάκι παραπάνω από κάποιους αφελείς σας εμάς. Θα περιμέναμε περισσότερο σεβασμό στο συναυλιακό κοινό ειδικά από ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση live.


Η απάντηση
Το οτι το μονο που θέλατε να πετυχετε είναι να δυσφημίσετε το φεστιβάλ φαινεται απο την πρώτη παρουσίαση του στο σαιτ σας. ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΚΕΝΤΕΡΕΧΕΙΑ ΚΑΚΙΑΣ ΠΕΘΕΡΑΣ...Γιατι όμως μήπως γιατι το δικό σας φεστιβάλ εχει "κλεψει" λίγο απο το όνομα μας και λίγο απο το σκεπτικό μας κάποια χρόνια μετά?
Εμείς δεν είπαμε τίποτα, μακάρι να γίνουν 10 τέτοια φεστιβάλ, γιατι στην ένωση των φεστιβάλ της Ευρώπης μάθαμε να σεβόμαστε να συνεργαζόμαστε και να κατανοούμε γιατί ο στόχος είναι κοινός.
Η μικρότητα που δείχνετε χαρακτηρίζει και την ποιότητά σας. Κρίμα γιατί υπήρξα απο τα ιδρυτικά μέλη της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ και επι χρόνια υποστηριχτής της, ελπίζω να μην προέρχεστε απο εκεί.
'Οσο αφορά την αναβολή του σχήματος είναι κατι που συμβαίνει κάποιες φορές και αναφέρεστε σε έναν άνθρωπο που έχει στο ενεργητικό του πάνω απο 2000 διοργανώσεις συναυλιών και έχει αφήσει αρκετά ίχνη και ΚΑΝΕΝΑ αρπαχτής, ειδικά για την Θεσσαλονίκη. Για εσάς προς το παρόν δεν γνωρίζω τίποτα, περα απο ότι μου θυμίζετε τους χαραχτηριστικούς τύπους που επιβιώνουν στην Θεσσαλονίκη με τους αφορισμούς του Μπαγιάτι κρατώντας την πόλη στον Μεσαίωνά της.
Και συνεχίζω, η ασυνέπεια προήλθε απο τους πολυεκτιμημένους κατα τα άλλα απο εσάς καλλιτέχνες,που ειδοποιήσαν για την ασθένεια απο το ιατρείο του αεροδρομίου στις 17.00 της Πέμπτης , ποιά εφημερίδα θα προλάβαινε να αναφέρει την ακύρωση για την Παρασκευή όταν καλά καλά δεν αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. Το σάιτ που ενημερώθηκε άμεσα ήταν φυσικά στο MYSPACE γιατί το άλλο ελέγχεται απο άνθρωπο που δεν βρισκεται Θεσσαλονίκη και γιατί είναι υπό κατασκευή. (Γιατί δεν μας χρηματοδοτούν ούτε δήμοι ούτε άλλοι φορείς, γιατί οι χορηγοί μας συμβολικά συμμετέχουν με επι μέρους στηρίξεις).
Ενημερώθηκαν άμεσα τα σημεία πώλησης εισιτηρίων τα ραδιόφωνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σχετικοί δημοσιγράφοι.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ. και Ω Θεοί των συμπτώσεων είστε μυημένος στον χώρο των συναυλιών και με ένα φεστιβάλ που ονομάζεται
"ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ"...
Δηλώσατε ότι στο ΟΡΙΕΝΤ κανείς δεν σας ζήτησε εισιτήριο αλλά παρόλα αυτά δέν μπήκατε στον κόπο να ρωτήσετε, ούτε όταν πληρώσατε ΜΟΝΟ το ποτό που ήπιατε δεν είπατε ότι ήρθατε για το άλλο σόου , γιατί αν το λέγατε θα σας επιστρέφαν και την αξία του ποτού που πήρατε.
Αλλά η κακία σας έκρινε τα πάντα...μιλάτε για συνθήκες συναυλιών για αυτούς που βάλαν την Θεσσαλονίκη στον χάρτη των συναυλιών...Και όπως σας ξαναείπα άλλα δυο τρία τέτοια κακοπροαίρετα σχόλια να είχα θα έλεγα οτι δέν αξίζει τίποτα να κάνεις για τους αχάριστους.
Σας εύχομαι να μην σας τύχουν κριτές σαν και εσάς...
Στεφανίδης Νίκος
ΥΓ. Περιμένω για λόγους δεοντολογίας να ανεβάσετε στο μπλογκ σας ολόκληρη την απάντηση μου. Θα παρακαλούσα ενυπόγραφη την απάντησή σας έστω στο e mail σας...
ΥΓ.2 επισυνάπτω την ακύρωση προς ικανοποίηση της περιέργειά σας
Hello Nikos,this noon at the airport, Karine (lead singer of the band) get a malaise (sickness) and the emergency crew of the airport came, they say she can't take the plane regarding to her health... I'm really sorry for you and your partners but we got to cancel the shows, let's say that we could plan those shows again in october...thanks for understanding,Soupa Ju


Και ένα δικό μας σχόλιο
Ο εκνευρισμός είναι σίγουρα κακός σύμβουλος, θα αναγνωρίσω ότι το αρχικό δικό μας σχόλιο γράφτηκε κάτω από τέτοιες συνθήκες καθώς ο συντάκτης του το έγραψε αμέσως μετά το γεγονός, με πυρετό και προφανώς νοιώθοντας, δικαίως ή αδίκως, εξαπατημένος, όχι για τα 10 ευρώ που πλήρωσε αλλά για το χαμένο του βράδυ. Πάντως οι αιτιάσεις του παραμένουν, εντάξει οι εφημερίδες δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν, ο υπεύθυνος του site έλειπε, χαρτί και μολύβι δεν υπήρχε για να γραφτεί μια ανακοίνωση και να τοποθετηθεί στην είσοδο;
‘Οσο για την δική μας «κακεντρέχεια κακιάς πεθεράς» νομίζω ότι μπορεί να κριθεί από τους αναγνώστες, καθώς το blog μας ήταν από τα ελάχιστα που αναφέρθηκαν στο φεστιβάλ, δυστυχώς όχι αναμασώντας τα δελτία τύπου αλλά επισημαίνοντας τα επικοινωνιακά και άλλα προβλήματα που μας ενόχλησαν. Οι μουσικές που προτείνει μας αρέσουν και θα είμαστε σίγουρα εκεί γράφαμε ξεκάθαρα και το εννοούμε ακόμα.
Τα υπόλοιπα περί «κλοπών» (ειδικά όταν το σκεπτικό αποτελούν οι μεταφυσικές ανοησίες του Λάβλοκ) και λοιπά “καλο”ντρεχή (ας μου συγχωρεθεί ο κακόηχος νεολογισμός) δεν θα θέλαμε να τα σχολιάσουμε. Είπαμε ότι ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος.
Σταύρος Υφαντής

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα... η καλή η μέρα απ' το πρωί φαίνεται.

Να αρχίσω να ανησυχώ για την εμφάνιση του Shantel; Δεν αναφέρεται συναυλία στην Αθήνα ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του, ούτε στο myspace. Και να τελικά παίξει, θα είναι dj set ή μαζί με την μπάντα του;

Ανώνυμος είπε...

Για τον Shantel έχουν ήδη κυκλοφορήσει αφίσσες τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη. Είναι προφανές καθώς αναφέρεται ως Dj ότι θα είναι μόνος του χωρίς την μπάντα του. Και πάλι όμως είναι καταπληκτικός. Η απορία μας είναι αν στο Orient θα μείνουν τα τραπεζάκια ως έχουν. Να ακούς τον Shantel καθιστός δεν γίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ κρίμα ρε παιδιά! Και δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε για να καταλάβουν αυτοί οι τύποι
οτι η κοροιδία τους έχει ξεχυλίσει. Από τα θετικά της συναυλιακής Θεσσαλονίκης, η συναυλία των Hoccico το Σάββατο 29/03/2008 στην Υδρόγειο ήταν απλά απίστευτη!!!

Ανώνυμος είπε...

please κρατατε ενημερο ετουτο το blog για το dj set του shantel-αν θα γινει ή όχι δηλαδή...-γιατί θα έρθω από Κοζάνη να το παρακολουθήσω...όσον αφορά τη διοργάνωση του Gaia, αυτό που έγινε ήταν τουλαχιστον ερασιτεχνικο και παιδικό...Και από τη μικρή μου θητεία σε διάφορα φεστιβάλ-μουσικά και κινηματογραφικά-εχω να πω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ξαφνικής αναβολής μιας συναυλίας,το να ενημερώσεις τα σημεια πωλησης εισιτηριων κ ενα-δυο ραδιοφωνα (για τους "σχετικους" δημοσιογραφους ειδικά στη Θεσ/νικη ουδεν σχόλιον) δεν λεει τίποτα, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Γιατί δεν "σερφάρουν" όλοι συνεχώς στο διαδίκτυο...Το καλυτερο που θα μπορουσε να γίνει ήταν να βγουν αρκετά ευδιάκριτα αφισάκια κοντά στο χώρο της συναυλίας που να ανακοίωναν την αναβολή...Ψιλά γράμματα δηλαδή...το να σέβεσαι τους πελάτες-θεατες..Και ως φαν των "Γιορτων Της Γης", που τις παρακολουθώ τα τελυταία 4 χρόνια, πάντα διαπιστώνω το μεγαλο σεβασμο που αποδεικνύει έμπρακτα απέναντι στους πολυαριθμους θεατές του...

Ανώνυμος είπε...

Θα μας τρελάνει όλους μαζί ο τύπος. Τι μας λέει ότι ενημέρωσε τα σημεία πώλησης εισιτηρίων αφού δεν γινόταν προπώληση! Αντί να ζητήσει συγνώμη το παίζει και θιγμένος και ζητάει τα ρέστα. Εγώ ξέρω ότι πέρσι είδα στη Βλάστη τον Ivo Papazov και μετά τον Shantel με ένα εισιτήριο 5 ευρώ. Στο Γαία μόνος του ο Shantel έχει εισιτήριο 15 ευρώ, fest price υποτίθεται και έχει και 3 θαυμαστικά στο site τους. Δηλαδή ρε καρντάσια πόσα έπρεπε να πληρώσουμε για ένα Dj set. Μη νομίζετε ότι μας κάνετε και χάρη. Σας τα ακουμπάμε κανονικά κάθε τόσο αλλά ούτε να σέβεστε το κοινό σας δεν έχετε μάθει.
Όσο για σας φίλοι μου των Γιορτών της Γης θαυμάζω την ψυχραιμία σας. Εγώ θα τα είχα πάρει στο κρανίο με όλα αυτά. Πάντως καλά θα κάνουν και οι της Γαίας να «κλέψουν» κάποια πράγματα από σας. Θα είναι καλύτερα και γι’ αυτούς και για μας.

Ανώνυμος είπε...

http://balkan-music.blogspot.com/2007_12_01_archive.html

Ανώνυμος είπε...

http://eurovoice.tv/profile/displayed/

Psifiste mas ston Panevropaiko Diagonismo Mousikis EuroVoice 2010.. (oi psifoi einai dwrean)
Vote us at the European Music Contest EuroVoice 2010.. (the Votes are Free)

...Mporeite na psifizete mia fora thn mera!! / You Can Vote once per day!......