Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Η υπόσχεση

Tο κείμενο που ακολουθεί, σε μετάφραση, είναι γραμμένο από τον Colin Bass, που ως Sabah Habas Mustapha ήταν η ψυχή της θρυλικής μπάντας των 3 Mustaphas 3 (περισσότερα δείτε σε προηγούμενο post). Σήμερα είναι μουσικός, παραγωγός, συγγραφέας και παρουσιαστής στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό show του RBB Radio Multikulti and WDR Funkhaus Europa στη Γερμανία και συντελεστής του Rough Guide to World Music και άλλων εκδόσεων (www.colinbass.com)

Είτε έχετε βρεθεί στον υπέροχο κόσμο του Boban Marković, είτε όχι, δώστε προσοχή. Γιατί τίποτα δεν μένει ακίνητο, κι ενώ η ζωή είναι σύντομη, οι νύχτες είναι μεγάλες και υπάρχουν πάντα καινούριες ιστορίες να αφηγηθούν. Αυτή η ιστορία είναι για μια υπόσχεση που πραγματοποιήθηκε. Ο Boban Marković, ο «βασιλιάς των βαλκανικών χάλκινων» έδωσε τα κλειδιά της οικογένειας στον γιό και διάδοχό του, Marko. Τα ενθουσιώδη χέρια του, κρατούν τώρα το τιμόνι και είναι έτοιμος να ξεκινήσει σε αναζήτηση νέων οριζόντων. Ο Boban είναι ακόμη δίπλα του φυσικά, επιτηρώντας, με την πατρική ματιά του, αλλά τον ρυθμό δίνει η ανήσυχη ενέργεια του Marco. Ακούστε λοιπόν…

Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει. Στον παθιασμένο κόσμο της Σέρβικης μουσικής των χάλκινων, ο Boban Marković είναι ένα όνομα που ξεσηκώνει εδώ και πολλά χρόνια. Απόγονος γενεών μουσικών από την πόλη Vladicin Han, στο νότο της Σερβίας, έχει περπατήσει στα μουσικά μονοπάτια των τσιγγάνων προκατόχων του.

Πρόκειται για μια μουσική που αντλεί τις ρίζες της από την Ινδία, μέσα από αιώνες μετανάστευσης και αφομοίωσης. Και είναι αυτή ακριβώς η αφομοίωση που έχει τοποθετήσει τον Boban στην πρωτοπορία αυτού του κινήματος των χάλκινων πνευστών. Ενώ πολλοί συζητούν γύρω από το τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στον σεπτό χώρο της αυθεντικότητας, εκείνος, με θράσος, έχει προχωρήσει ως εκεί που κανείς δεν πήγε μέχρι τώρα, ακολουθώντας το γούστο του, το ένστικτο και την έμπνευση, αναμιγνύοντας και φτιάχνοντας ένα κράμα της τσιγγάνικης παράδοσης με την αντάρα και την οχλοβοή του ευρύτερου κόσμου.

Jazz, pop, τηλεοπτικά θέματα, οι αερομεταφερόμενοι μουσικοί σπόροι της παγκόσμιας επικονίασης, ήρθαν και φύτρωσαν στα εύφορα χωράφια της φαντασίας του. Εκείνος τα έθρεψε με χιούμορ και με αυτοπεποίθηση τα μπόλιασε στις καλοδουλεμένες ρίζες της μουσικής του παράδοσης.

Η ποιότητα αυτού του μίγματος φάνηκε στον ενθουσιασμό με τον οποίο έγινε αποδεκτό. Ας δούμε όμως και τα απαράμιλλα κατορθώματα της Ορχήστρας του Βoban, της Boban Marković Orkestar. Ναι είναι αλήθεια, έχουν κερδίσει τόσα πολλά βραβεία στον σημαντικότερο ετήσιο διαγωνισμό χάλκινων στον κόσμο, που γίνεται στην Gucha, που πλέον συμμετέχουν μόνο ως επίτιμοι προσκεκλημένοι, μόνο και μόνο για να δώσουν και σε άλλους μια ευκαιρία. Η μουσική τους για την επική ταινία του Emir Kusturica Underground” τους έκανε γνωστούς στο διεθνές κοινό και τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλά μεγάλα μουσικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Σήμερα, με την έκρηξη του Balkan beat, νέοι θαυμαστές προστίθενται συνεχώς. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και μαγικοί χειριστές του διεθνούς dancefloor όπως ο Dj Shantel, ο Zach Condon από την Beirut Band και οι Balkan Beat Box, οι οποίοι τον αναγνωρίζουν, κάνουν sampling τα τραγούδια του και τα αφιερώνουν στον άρχοντα των χάλκινων.

Αυτή λοιπόν είναι η κληρονομιά του νεαρού Marko Marković, ένας μανδύας που με ανυπομονησία έχει τυλίξει γύρω του. Η υπόσχεση δόθηκε αρχικά, όταν ήταν μόλις επτά χρονών, στα εννιά του ο Marko ξεκίνησε τα μαθήματα με δάσκαλο τον παππού του, πατέρα του Boban, στα δεκατρία του έκανε την πρώτη του ηχογράφηση με την Orkestar. Έτσι η υπόσχεση ανανεώθηκε από τον Boban, αν ο Marko συνέχιζε τον ίδιο δρόμο, θα έπαιρνε τα ινία της μπάντας όταν θα ήταν στην κατάλληλη ηλικία. Όλες οι υποσχέσεις πραγματοποιήθηκαν στα 18α γενέθλια του Marko, το Μάρτιο του 2006, όταν πάνω στη σκηνή σε μία συναυλία στο Βερολίνο, ο Boban παρέδωσε δημοσίως τη σκυτάλη στο γιό του.

Έτσι τώρα η μπάντα λέγεται the Boban i Marko Marković Orkestar. Κι έχουμε ακόμη και τον πρώτο τους δίσκο, όπου ο Marko είχε πλήρη ελευθερία στο studio, μια ευκαιρία που άδραξε με γούστο (σ.σ. αναφέρεται στο άλμπουμ Go Marko Go! που κυκλοφόρησε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου από την Piranha Records). Από την ακαταμάχητη πρόσκληση του πρώτου ρουμάνικου χορού, έως το ρωσικό σκοπό που κλείνει το δίσκο και μέσα από το Bubumara medley οι αυτοσχεδιασμοί κυριαρχούν.

Είτε απολαμβάνει κοκτέιλ σε lounge bar του Βελιγραδίου, με εκθαμβωτική δεξιοτεχνία, σε στυλ bigband jazz, οδηγώντας τον Herb Alpert σε έναν περίπατο στα βουνά, ηρεμώντας μας με μια τρυφερή μπαλάντα ή χορεύοντας μας σε funky disco ρυθμούς, η Orkestar νιώθει άνετα όπου και να βρίσκεται. Είναι ακόμη η καλύτερη και πιο καινοτόμα Βαλκανική μπάντα χάλκινων και με τον Marko στο τιμόνι, έχει φύγει σε νέες κατευθύνσεις, μεταφέροντας την παράδοση στον κόσμο και φέρνοντας τον κόσμο πίσω στην παράδοση.

Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει.

Σημείωση: Η Boban i Marko Marković Orkestar θα είναι μαζί μας στις Γιορτές της Γης, το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ BOBAN KAI MARCO MARCOVIC, ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ KULTUR SHOCK...ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Κ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ...ΑΝΤΕ Ο ΙΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ...