Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Ανακατωσάρια 2008

Για να μη ξεχνιόμαστε, μπροστά μας είναι το τελευταίο σαββατοκύριακο του καρναβαλιού και μια ακόμα ευκαιρία για διασκέδαση και χορό. Εκδηλώσεις γίνονται πολλές, σε χωριά και πόλεις, είτε αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων είτε παρελάσεις αρμάτων με λάτιν ρυθμούς. Αν θέλετε κάτι πιο αυθόρμητο δεν έχετε παρά να ανηφορίσετε ως τα Γρεβενά. Εδώ και μερικά χρόνια (από το 2000) αναβιώνουν τα Ανακατωσάρια με διοργανωτή τον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Γρεβενών και την συμπαράσταση πλήθους τοπικών φορέων. Από την Πέμπτη 6 Μαρτίου ως και την Καθαρή Δευτέρα με κεντρικό θεματικό πυρήνα των εκδηλώσεων την μετανάστευση. Ένα μαύρο καπέλο και λίγο φούμο στο πρόσωπο, μπάντες με χάλκινα στους δρόμους, όλη η πόλη μια παρέα και χορός ως το πρωί.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι αυθόρμητα) έχει ως εξής:

Πέμπτη: Οι μαθητές των σχολείων της πόλης παίζοντας κρουστά, αναλαμβάνουν της έναρξη των εκδηλώσεων. Οι ορχήστρες πνευστών και οι μπάντες κρουστών δρόμου συνεχίζουν την γιορτή στους δρόμους.

Παρασκευή: Στις 12:00 το μεσημέρι οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας για άλλη μια χρονιά πλημμυρίζουν την κεντρική πλατεία με γεύσεις και αρώματα με τη συνοδεία χάλκινων ορχηστρών. Στις 21:00 το βράδυ οι δρόμοι αντηχούν τους ήχους των χάλκινων οργάνων και τους ρυθμούς των ορχηστρών κρουστών δρόμου μέχρι αργά το βράδυ. Τη βραδιά κλείνει στις 01:00 τα ξημερώματα ο Θανάσης Πολυκανδριώτης με τη δεκαεπταμελή ορχήστρα του, στα «Μανάβικα» κάτω από το δημαρχείο Γρεβενών, παρουσιάζοντας το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ο σκληρός Απρίλης του ‘45»

Σάββατο: Στις 21:00 το βράδυ η τελετή έναρξης δίνει το σύνθημα για το ολονύχτιο γλέντι. Οι μπάντες κρουστών δρόμου και οι ορχήστρες χάλκινων παίρνουν τις θέσεις τους στους δρόμους της πόλης και παίζουν μέχρι το πρωί. Στις 05:00 τα ξημερώματα ο Κωνσταντίνος Βήτα θα παρουσιάσει στη μεγάλη σκηνή της κεντρικής πλατείας Γρεβενών το έργο του "Transformations" συνοδευόμενο από video art.

Κυριακή: Στις 21:00 το βράδυ ο Boban Markovic θα εμφανιστεί στη μικρή σκηνή της κεντρικής πλατείας Γρεβενών με τη 14μελή ορχήστρα του. Οι ορχήστρες χάλκινων και κρουστών για άλλη μια μέρα στους δρόμους της πόλης θα δώσουν το παρόν και στις 01:00 τα ξημερώματα η Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσει το «Baumstrasse» στα «Μανάβικα» κάτω από το δημαρχείο Γρεβενών

Kαι την Καθαρή Δευτέρα οι εκδηλώσεις τελειώνουν με το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι που στήνεται στις 14:00 το μεσημέρι στα «Μανάβικα». Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.anakatosaria.gr/

Πάντως η ομάδα των Γιορτών της Γης, θα βρισκόμαστε στην Βλάστη, το τριήμερο και μάλλον θα πεταχτούμε ένα βράδυ ως τα Γρεβενά. Στην Βλάστη, όπου το βράδυ της Κυριακής στήνεται στην κεντρική πλατεία ο «φανός», μια μεγάλη φωτιά και τριγύρω ο χορός με παραδοσιακά πολυφωνικά σκωπτικά και άσεμνα τραγούδια. Και την Καθαρή Δευτέρα, φασολάδα και λαγάνες σε όλους από τον Σύλλογο «Οι φίλοι του Χειμώνα». Καλές απόκριες λοιπόν, όπου κι αν πάτε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ".ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ LIVE ΤΟΥ MARKOVIC, ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ Η ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ...?

Ανώνυμος είπε...

Ητανε τέλεια στα Ανακατωσάρια.Ραντεβού πλέον στη Βλάστη το καλοκαίρ!

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.