Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008

Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια...

Ένα από αγαπημένα μας blog, είναι το Υπάρχουμε….. Συνυπάρχουμε; του αλβανού, μετανάστη, συγγραφέα Γκαζμέντ Καπλάνι. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από πρόσφατο κείμενό του, με τίτλο «Πολλά κινητά, πολύ χιόνι και παγωνιά», μια και το θεωρήσαμε από τα καλύτερα κείμενα που διαβάσαμε τελευταία

Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι οι μουσουλμάνοι είναι μεγάλοι πότες. Γιατί τα Βαλκάνια είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι μουσουλμάνοι πίνουν πιο πολύ ακόμη και από τους χριστιανούς. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι το μαγικό ποτό λέγεται ρακί. Εκτός από ποτό, το ρακί στα Βαλκάνια θεραπεύει όλες τις παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι την αρθρίτιδα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και για εντριβή. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια γιατί παντού επικρατεί το ντουμάνι. Τα Βαλκάνια είναι το τελευταίο μέρος στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ακόμη στα τρένα και στα λεωφορεία. Το είδα αυτές τις μέρες με τα μάτια μου. Μία στο Κόσοβο και μία στη Σερβία, στο λεωφορείο που μας έφερνε στο Βελιγράδι. Το τσιγάρο, όπως και ο εθνικισμός, ήρθε στα Βαλκάνια από την Ευρώπη. Εκεί κάποια στιγμή το αποκήρυξαν, όπως αποκήρυξαν και τον εθνικισμό. Εδώ το λατρεύουν ακόμη, όπως λατρεύουν και τον εθνικισμό. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα το κέντρο του λαθρεμπορίου τσιγάρων (όπως και του λαθρεμπορίου «πατριωτισμού»). Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια, αν διαβάσεις ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας και σου φανεί ότι είναι γραμμένο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Είσαι στα Βαλκάνια όταν πάντα βρίσκεται κάποιος που σου ανοίγει την πόρτα και την ψυχή προτού μάθει το όνομά σου. Είσαι στα Βαλκάνια όταν σε ρωτούν από πού είσαι, σε τι Θεό πιστεύεις και πόσα λεφτά βγάζεις πριν καν μάθουν το όνομά σου. Εάν σε κλέβει ο ταξιτζής είσαι σίγουρα στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν τις συνεντεύξεις με τα σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα τις κάνεις σε καφετέρια. Γιατί τα Βαλκάνια είναι ένα μεγάλο χωριό, που προσπαθεί να μιμείται το Παρίσι και το Λονδίνο. Είσαι στα Βαλκάνια όταν οι άνθρωποι, ακόμη και μέσα στην ακραία φτώχεια, έχουν κάτι το αριστοκρατικό στο βλέμμα. Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι για τα δεινά μας κατηγορούμε πάντα τους άλλους, ποτέ τους εαυτούς μας. Γιατί οι Βαλκάνιοι νομίζουν ότι είναι θεοί και οι θεοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτοκριτική και δεν έχουν ανάγκη από βελτίωση.
Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ολόκληρα έθνη, σαν την αράχνη, να υφαίνουν τον ιστό που τους απομονώνει από τον κόσμο και μετά να ονομάζουν τον ιστό «εθνική αξιοπρέπεια». Εάν δεις πολλές δορυφορικές κεραίες να ξέρεις ότι είσαι στα Βαλκάνια. Εάν δεις να σου χαμογελάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τότε, πιθανόν, δεν είσαι στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις κάποιον να σκάει τρώγοντας τα ίδια φαγητά και να λιώνει χορεύοντας τη μουσική του πιο μισητού "εθνικού εχθρού", που είναι, κατά κάποιον τρόπο, και δικιά του μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: