Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

3 Mustaphas 3

Οικογενειακή φωτογραφία, Λονδίνο 1985 (από πάνω αριστερά: Sabah Habas, Niaveti III, Houzam, Uncle Patrel, Isfahani, Hijaz)

Με ρεμπέτικο κλείσαμε το 2007, με ρεμπέτικο να υποδεχθούμε το 2008. Ακούμε τον Μεμέτη, ένα τραγούδι του 1931, αγνώστου (σε μας τουλάχιστον) συνθέτη, που πρωτακούσαμε στην συλλογή “The Greek Archives, το ρεμπέτικο τραγούδι στην Αμερική 1920-1940, Vol. 1”, τραγουδισμένο από τον Δημήτρη Καλλίνικο (σε άλλη έκδοση τραγουδά ο Δημήτρης Αραπάκης). Ακούστε το από τους 3 Mustaphas 3, μια θρυλική αγγλική μπάντα πρωτοπόρων της world music. Περιλαμβανόταν στο EPsBam! Mustaphas Play Stereo” που κυκλοφόρησε το 1985 και επανεκδόθηκε σε CD το 1997 με τον τίτλο “Bam: Big Mustaphas Play Stereolocalmusic”.

Ο μύθος λέει ότι (όλοι τους μέλη της ίδιας οικογένειας και ανήψια του Patrel Mustapha), ξεκίνησαν από την μυστηριώδη βαλκανική κωμόπολη Szegerely (όπου έπαιζαν στο Crazy Loquat Club) και μέσα σ’ ένα ψυγείο έφτασαν λαθραία στο Λονδίνο. Η πραγματικότητα είναι φυσικά πιο πεζή. Δυο φίλοι από την punk σκηνή του Λονδίνου ο Lu Edmonds (Uncle Patrel Mustapha) από τους Damned και ο Ben Mandelson (Hijaz Mustapha) από τους Τhe Amazorbacks δημιούργησαν την νέα μπάντα που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις 6 Αυγούστου του 1982 σε ένα εστιατόριο με χάμπουργκερ. Αργότερα προστέθηκε και ο μπασίστας Colin Bass (Sabah Habas Mustapha), από την progressive-rock μπάντα Camel. Όπως συνήθως συμβαίνει η μπάντα άλλαξε κάποια μέλη μέχρι να καταλήξει στην σύνθεσή της με τους Houzam Mustapha (drum set), Isfahani Mustapha (κρουστά) και Niaveti III Mustapha (ακκορντεόν, φλάουτο). Περιστασιακά έπαιζαν μαζί τους ο Expen$ive Mustapha (τρομπέτα) και αη τραγουδίστρια Lavra Tima Daviz Mustapha, που είχε μια καταπληκτική άνεση να τραγουδά σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Έπαιζαν τα πάντα, τραγούδια από τα Βαλκάνια, λάτιν, ρυθμούς από την Αφρική και μελωδίες από την Ινδία, και σύντομα ξεπέρασαν τα σύνορα περιοδεύοντας στην Ευρώπη και την Αμερική. Ξεχώριζαν για την μουσική ποικιλομορφία τους, το χιούμορ, την ανατρεπτική διάθεση αλλά και τον σεβασμό στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το 1985 κυκλοφόρησαν δύο mini LP Bam! Mustaphas Play Stereo και Orchestra BAM de Grand Mustapha International and (Jolly) Party. Το πρώτο τους LP κυκλοφόρησε το 1987 με τίτλο Shopping και παρά τις συνεχείς περιοδείες τους βρήκαν το χρόνο να κυκλοφορήσουν το 1989 το Heart of Uncle, το 1990 το Soup of the Century και το 1991 το Friends, Fiends & Fronds. Την ίδια χρονιά, μετά από μια συναυλία στο Μπρίστολ, η μπάντα διαλύθηκε. Ο μύθος τους όμως παρέμεινε. Έτσι το 1997 κυκλοφόρησε το CD Bam: Big Mustaphas Play Stereolocalmusic με τα δύο πρώτα τους BAM vinyl EPs και το 2001, 10 χρόνια μετά την διάλυσή τους κυκλοφόρησε το CD Play Musty for Me, με ανέκδοτες ζωντανές ηχογραφήσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της δισκογραφικής τους εταιρείας.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο του 1988, από μια εκπομπή που λεγόταν “Alter Image” από το βρετανικό Channel 4.

Και τέλος, ακούστε ένα κομμάτι, πάλι με ελληνικό τίτλο, Xamenh Evtexia, από το CD τους Shopping του 1987. Αν κάνετε λίγη υπομονή για ενάμισι λεπτό θα ακούσετε ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό hip hop.


Δεν υπάρχουν σχόλια: