Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2007

Οι «Μουσικοί του Κόσμου» στο φεστιβάλ της Guca

Οι «Μουσικοί του Κόσμου» συνεχίζουν τα ταξίδια τους, έστω και αν εξορίστηκαν σε κάπως περίεργη τηλεοπτική ζώνη, μια και κατακαλόκαιρα Σάββατο στις 5 το απόγευμα δεν είναι και η καλύτερη ώρα.

Αυτή τη φορά επισκέπτονται το φεστιβάλ της Guca στη Σερβία. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: “Η Γκούτσα είναι πρωτ’ απ’ όλα ένα λαϊκό παραλήρημα που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες έρχονται από παντού σ’ αυτό το φεστιβάλ για να ξεδώσουν, να μεθύσουν, να χορέψουν, να ερωτευτούν. Δεκάδες μπάντες με χάλκινα, τσιγγάνικες και μη, μετατρέπουν τους δρόμους ενός μικρού χωριού σε ένα αληθινό “Underground” και το φάντασμα του Κουστουρίτσα και του Μπρέγκοβιτς πλανάται στον αέρα. Παρακολουθώντας τα όσα ηδονιστικά και εξωφρενικά συμβαίνουν στους δρόμους, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η συνάντηση χάλκινων έχει γίνει η αφορμή για να διατυπωθεί μια σέρβικη εθνική ταυτότητα, η οποία κατασκευάστηκε, εν πολλοίς, μετά τον θάνατο του Τίτο. Και αυτή η συνάντηση που προσελκύει τις κάμερες, είναι μια ευκαιρία για νοσταλγούς του Μλάντιτς και του Κάραζιτς να εκφράσουν τις εθνικιστικές τους αντιλήψεις. Η πολιτική τελειώνει, όμως, εκεί που αρχίζει το αλκοόλ και η μουσική”.

Είχαμε επισκεφτεί το φεστιβάλ της Guca το καλοκαίρι του 2005, και το ντοκυμαντέρ του Λεωνίδα το είδαμε, τον Μάρτιο, στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι μια πραγματική πολύ καλή δουλειά που αποδίδει πιστά το κλίμα. Μην το χάσετε! Σάββατο 9 Ιουνίου, 5 το απόγευμα στη ΝΕΤ.

Και για όσους ενδιαφερθούν περισσότερο, φέτος το φεστιβάλ θα γίνει 8 με 12 Αυγούστου και λεπτομέρειες μπορούν να βρουν στο http://www.guca.co.yu/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για όσους θέλουν να πάρουν μια παραπάνω γεύση, υπάρχει αυτό το κείμενο και αυτό το video.