Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Taraf de Haïdouks, η περιπέτεια συνεχίζεται…

Είναι η διασημότερη τσιγγάνικη μπάντα στον κόσμο. Ίσως γιατί είναι από τις παλιότερες. Δημιουργήθηκαν το 1990, αμέσως μετά την πτώση του Τσαουσέσκου. Στο καταπιεστικό καθεστώς του δεν μπορούσε κανείς να δουλέψει σαν lautari (οργανοπαίχτης), όλοι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν κάποια άλλη δουλειά. Επιπλέον ο Τσαουσέσκου είχε δηλώσει δημόσια ότι στη χώρα του δεν υπήρχαν τσιγγάνοι, προφανώς μετά από τις τάξεις κατάργησε και τις φυλές.

Το όνομά τους σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Συμμορία κλεφτών» και όλοι τους μεγάλωσαν στους δρόμους του χωριού Clejani, λίγο πιο έξω από το Βουκουρέστι, και είχαν την μουσική στο αίμα τους καθώς κατάγονται από οικογένειες μουσικών. Ο Neculae Neacsu, (ένας πραγματικός δεξιοτέχνης του βιολιού και ψυχή της κομπανίας, που πέθανε το 2002, σε ηλικία 80 ετών) είχε δηλώσει κάποτε όταν τον ρώτησαν αν είχε σπουδάσει μουσική: «Eδώ δεν ξέρω να γράφω το όνομά μου και θα διαβάζω νότες; Αλλά ποιος χρειάζεται νότες πάνω στη σκηνή. Τότε μιλάει η καρδιά…»

Εδώ και 15 χρόνια περιφέρονται σαν νομάδες σε όλο τον κόσμο, έχουν δώσει χιλιάδες συναυλίες, έχουν συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, όπως τον αείμνηστο Yehudi Menuhin, και οι δίσκοι τους έχουν σπάσει ρεκόρ πωλήσεων και για ένα χρονικό διάστημα ήταν το νούμερο ένα στα charts της Ευρώπης.

Είχαν καιρό να κυκλοφορήσουν καινούργια δουλειά τους, από το 2000 που βγήκε το Band Of Gypsies (τα προηγούμενα CD τους ήταν τα Dumbala Dumba, Honourable Brigands - Magic Horses and Evil Eye και Musique des Tziganes de Roumanie). Γι’ αυτό και χαρήκαμε πολύ όταν, πρόσφατα, κυκλοφόρησαν ένα DVD με τίτλο «The continuing adventures of Taraf de Haïdouks» που περιέχει και ένα bonus CD διάρκειας 51 λεπτών, με 9 κομμάτια που ηχογραφήθηκαν live στο Union Chapel, London (ανάμεσά τους και 3 ακυκλοφόρητα).

To DVD περέχει δυο ολόκληρες ταινίες μεσαίου μήκους:

TARAF DE HAIDOUKS LIVE AT UNION CHAPEL (σε σκηνοθεσία του Marc Allen, 58'). Είναι η κινηματογράφηση της συναυλίας τους στο Union Chapel στο Λονδίνο, το 2002, μια από τις τελευταίες συμμετοχές του παλαίμαχου Neculae Neacsu, που πέθανε λίγο αργότερα. Το φιλμ περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με διάσημους fan του συγκροτήματος, όπως του Johnny Depp.

NO MAN IS A PROPHET IN HIS OWN LAND (σε σκηνοθεσία της Elsa Dahmani, 52'). Κανείς προφήτης στον τόπο του λοιπόν, και όσο κι αν φαίνεται απίστευτο μέχρι το 2000 που κυκλοφόρησε το 4ο άλμπουμ τους (Band Of Gypsies), οι Taraf δεν είχαν δώσει ποτέ συναυλία στο Βουκουρέστι. Τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου αποφάσισαν να δώσουν, για πρώτη φορά, δυο συναυλίες με προσκαλεσμένους και άλλους τσιγγάνους μουσικούς όπως την Kocani Orkestar (από την FYROM). Όταν το έμαθε ο Tony Gatlif, ο γνωστός γάλλος/τσιγγάνος σκηνοθέτης, δημιουργός του Latcho Drom θέλησε να κινηματογραφήσει το γεγονός. Όμως ένα καρδιακό επεισόδιο τον κράτησε μακρυά και την ταινία τελικά γύρισε η κόρη του Elsa Dahmani, που τότε δεν είχε κλείσει ακόμα τα 22 χρόνια της.

Το DVD περιλαμβάνει ακόμα ένα απόσπασμα από την ταινία του Tony Gatliff "Latcho Drom", συνεντεύξεις με τα μέλη του γρουπ, photo gallery και δισκογραφία. To βρήκαμε στο Amazon.com με $17.98

Δείτε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από την περίφημη ταινία του Tony Gatliff "Latcho Drom".



Και ένα καταπληκτικό κομμάτι από το CD. Το επικό “The Stork Crosses The Danube, In The Company Of A Raven”, ένα αυτοσχεδιαστικό κομμάτι με εκτυφλωτικά βιολιά και το πιο παράξενο ακορντεόν που έχετε ακούσει. Και δεν πρόκειται για τρυκάκια στο studio, είναι από ζωντανή ηχογράφηση. Γι’ αυτό και λένε ότι «η τσιγγάνικη μουσική είναι αυτοσχεδιασμός, και σ' αυτό διαφέρει από την παραδοσιακή που έχει διάρθρωση και κανόνες».

Taraf de Haidouks ...