Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

KAL urban gypsy beats from Serbia

Το 2004 σε ένα ταξίδι μου στη Σερβία αγόρασα μεταξύ άλλων και μια συλλογή “Gypsy Music from the Balkans” με τίτλο «Rromano suno». Η συλλογή, που επιμελήθηκε ο Bojan Djordjevic (γνωστός μουσικός παραγωγός στη γειτονική χώρα και μάνατζερ του Boban Markovic), περιείχε 11 κομμάτια με τα γνωστότερα βαλκανικά ονόματα (Esma Redzepova, Taraf de Haidouks, Boban Markovic, Fanfare Ciocarlia κλπ). Ξεφυλλίζοντας το ένθετο του CD, πριν το ακούσω, είδα ότι μόνο ένα συγκρότημα μου ήταν τελείως άγνωστο, είχαν το παράξενο όνομα KAL. Και κατά μια διαβολική σύμπτωση μου άρεσαν περισσότερο απ’ όλους. Από τις λιγοστές πληροφορίες του δίγλωσσου (σερβικά και αγγλικά) ενθέτου πληροφορήθηκα ότι το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1996 από δυο αδέλφια τον Dragan και τον Dushan Ristic, είχε δώσει λίγες συναυλίες στην Ευρώπη όπου ήταν περισσότερο γνωστό απ’ ότι στην Σερβία και ότι μια από τις δραστηριότητές τους ήταν η διοργάνωση του “Amala Summer School” για μουσικούς. Όταν επέστρεψα αναζήτησα στο Internet περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς ή κάποιο CD τους, αλλά μάταια και κάποια στιγμή τους ξέχασα εντελώς.

Πέρσι, τον Μάρτιο του 2006, κοιτάζοντας τα World Music Charts Europe, ένα περίεργο σχήμα από τη Σερβία είχε σκαρφαλώσει ξαφνικά στη δεύτερη θέση, τον επόμενο μήνα είχαν καταλάβει την πρώτη και παρέμειναν άλλους δυο μήνες στα Charts (στο σύνολο του 2006 κατέλαβαν την τρίτη θέση αφήνοντας πίσω τους μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής). Ήταν οι ΚΑL που με τον νέο τους ομώνυμο άλμπουμ ξεκίνησαν τη διεθνή τους καριέρα, οι τσιγγάνοι από τα προάστια του Βελιγραδίου κατακτούσαν τα club και τις μεγάλες συναυλιακές αίθουσες της Ευρώπης (και όχι μόνο).

Και το αξίζουν, σπάνια έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια τόσο αυθόρμητη μουσική. Tην είπαν «τσιγγάνικη σόουλ» και «βαλκανικό μπλουζ», οι ίδιοι προτιμούν να την χαρακτηρίζουν με το αινιγματικό «rocknroma». Παθιασμένα βιολιά χορεύουν στο ρυθμό του ακουστικού μπάσου, μια κιθάρα κλαίει πάνω σε ένα τεμπέλικο βαλς, τα ακορντεόν βάζουν πινελιές ταγκό, ήχοι φαινομενικά αταίριαστοι συνταιριάζουν απόλυτα με τα beats και το μιξάρισμα του Mike Nielsen, που έκανε την παραγωγή του άλμπουμ.

Αμέσως μετά την εμφάνισή τους σε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, το Roskilde, στις 8 Ιουλίου στην Κοπεγχάγη, ταξιδεύουν, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, για μια και μοναδική συναυλία, στις Γιορτές της Γης (Earth Festival) στη Βλάστη Κοζάνης (11-15 Ιουλίου 2007).


Kal & Rambo Amadeus - Komedija


Δεν υπάρχουν σχόλια: