Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Αντάρτης των κλαμπ

Από την σημερινή Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου για τον Dj Shantel.

«Κατάγομαι από την Μπουκοβίνα. Μια πόλη στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών, που καταστράφηκε πρώτα από τους ναζί και ύστερα από τους σταλινικούς. Ετσι έφτιαξα το "Κλαμπ Μπουκοβίνα", τη δική μου εικονική πόλη-πάρτι, δημιουργώντας μια μίξη της παράδοσης με τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Γιατί μια κοινωνία με πολλές εθνότητες και κουλτούρες αποτελεί δώρο για τον καλλιτέχνη, αλλά και κάθε πολίτη. Σκέψου το Σεράγεβο, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη ή τη Βουδαπέστη. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και η πρόσφατη άνοδος του εθνικισμού κατέστρεψαν τις πόλεις και την πολυπολιτισμική τους κληρονομιά».
Ο dj Shantel, δηλαδή ο Βερολινέζος Στέφαν Χάντελ, παραγωγός κάποτε ηλεκτρονικής μουσικής, βούτηξε στους ήχους της βαλκανικής παράδοσης και τους στόλισε με ρέγκε, ροκ, ντίσκο και χιπ χοπ ρυθμούς. Ετσι στήνει όπου βρεθεί ένα ξέφρενο πανηγύρι με τίτλο «Κλαμπ Μπουκοβίνα» και πρόσφατο ύμνο το «Disco Partizani», που ακούγεται παντού. Το παρουσιάζει αύριο στο κλαμπ Κ46 στην Αθήνα και το Σάββατο στο Orient Club στη Θεσσαλονίκη. Πριν έρθει στην Ελλάδα μάς είπε:
Για το άλμπουμ «Disco Partizani»: «Είναι μια ειρηνική επανάσταση στην ευρωπαϊκή μουσική κουλτούρα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία κυριαρχούνται από τη μουσική της Δύσης. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους φέρουμε τη μουσική από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια».
Για τη δουλειά του: «Δεν αντιπροσωπεύω καμιά πατρίδα. Η οικογένειά μου ήταν πάντα ανάμιξη πολλών εθνοτήτων, Τσιγγάνοι που έπαιζαν μουσική στα πανηγύρια. Και κάνω το ίδιο στη μουσική μου. Δεν πιστεύω στον μύθο της σύγκρουσης των λαών στα Βαλκάνια. Γι' αυτό αναμιγνύω μουσικές από "εχθρικά" μεταξύ τους έθνη. Οσο για το υλικό μου, ψάχνω παντού. Το ελληνικό ρεμπέτικο, για παράδειγμα, το βρήκα σε ένα παζάρι στη Σμύρνη. Και θεωρώ ότι διασώζω ολόκληρες κουλτούρες από τον αφανισμό τους».
Για τον στόχο του: «Στα πάρτι μου χορεύουν μαζί και γλεντάνε, Ελληνες και Τούρκοι, Σέρβοι και Κροάτες, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Μπορεί αυτό να συμβαίνει για λίγες ώρες, είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία για το ξεπέρασμα των εθνικισμών. Αντιπροσωπεύω μια μουσική χωρίς σύνορα, μια απόπειρα διαλόγου ανάμεσα στις αντίπαλες κουλτούρες. Η μουσική μου δεν έχει ούτε διαβατήριο ούτε βίζα».
Για τα πάρτι του «Κλαμπ Μπουκοβίνα»: «Είναι ένα ηδονιστικό και φρενήρες θέαμα. Είναι το χαμένο μυστικό της ευρωπαϊκής μουσικής κουλτούρας και υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψω. Το ονομάζω "γάμο του έρωτα με την αναρχία", και το ταξιδεύω παντού, από την Κωνσταντινούπολη στο Οσλο και από εκεί πίσω στο Βερολίνο. Και το ταξίδι μου μόλις άρχισε...».

Να θυμίσουμε βέβαια, για να παινέψουμε και τα γένια μας, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Shantel εμφανίστηκε στις Γιορτές της Γης, πέρσι τον Ιούλιο, όπου παρουσίασε το Disco Partizani.

Δεν υπάρχουν σχόλια: