Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Balkan Bus

Επιτέλους, έστω την μέρα που αρχίζει μάθαμε το αναλυτικό πρόγραμμα. Βλέπετε οι διοργανωτές το κρατούσαν σαν επτασφράγιστο μυσικό!!! Και δεν υπάρχει σελίδα στο διαδίκτυο που να το έχει δημοσιεύσει μέχρι τώρα. Από δημόσιες σχέσεις σχίζουν...
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Πέμπτη 31 Μαρτίου
Ηλίας Ιωαννάκης με το συγκρότημά του και ντόπιους μουσικούς
Esma Redzepova
Βασίλης & Σαράντης Σαλέας

Παρασκευή 1 Ιουνίου
BOBAN & MARKO MARCOVIC
Viorica & Ionita

Σάββατο 2 Ιουνίου
Europa του AMSA TAIROF
KUCUK HAS AN
ORIENT EXPRESS

Για τον
Ferus Mustafov, δεν βρήκαμε πότε εμφανίζεται, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας...

Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

BALKAN BUS στην Κομοτηνή

Ferus Mustafov, the King, ένας καταπληκτικός μουσικός από τη FYROM

Καμιά φορά οι ειδήσεις έρχονται από κει που δεν το περιμένεις

Ένα νέο φεστιβάλ λοιπόν ξεκινά φέτος, και χωρίς ιδιαίτερες δημόσιες σχέσεις, στην Κομοτηνή με τίτλο «BALKAN BUS» - «Βαλκανικό Λεωφορείο». Ή καλύτερα πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων, 31 Μαΐου και 1, 2 Ιουνίου 2007, που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής με ελεύθερη είσοδο και διοργανωτή τον Δήμο της πόλης.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι κάθε χρόνο θα ξεδιπλώνει μια θεματική ενότητα από την μουσική και τα τραγούδια των Βαλκανίων, μιας περιοχής με ενδιαφέρον όπου συναντιούνται λαοί, ήχοι, χρώματα και πολιτισμοί, γεννώντας στο πέρασμα του χρόνου νέα πράγματα στον χώρο του πολιτισμού, Ιδιαίτερα στην μουσική και το τραγούδι. Φέτος λοιπόν είναι αφιερωμένο στην μουσική των Ρομά και θα συμμετέχουν μερικοί από τους γνωστότερους μουσικής του είδους όπως:

  • BOBAN & MARKO MARCOVIC από τη Σερβία
  • Ferus The King Mustafov από την FYROM
  • το συγκρότημα Europa του AMSA TAIROF από την FYROM και την Αλβανία
  • η Esma Redzepova από την FYROM
  • ORIENT EXPRESS από την Βουλγαρία
  • ο KUCUK HAS AN από την Τουρκία
  • Οι Viorica & Ionita από τη Ρουμανία
  • οι Βασίλης & Σαράντης Σαλέας από την Ελλάδα και
  • ο Ηλίας Ιωαννάκης με το συγκρότημά του και μουσικούς Ρομά από την Κομοτηνή

Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες, δεν βρήκαμε το πρόγραμμα του τριημέρου, βρήκαμε όμως πολύ γκρίνια και ειρωνικά σχόλια. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια βλέπετε... Και ακόμα περισσότερα όταν μπλέκουν οι βούρτσες με τις ..... Είναι και τα εθνικά θέματα στη μέση. Άκου να τολμούν κάποιοι να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες, χωρίς να μας ρωτήσουν. Πόσο μάλλον όταν για τη διοργάνωση τσοντάρει και το Υπουργείο Εξωτερικών (βλέπετε ο υφυπουργός είναι Κομοτηναίος), μέσω της Hellenic Aid

Εμείς πάντως θα είμαστε εκεί…οπωσδήποτε... γιατί και η Κομοτηνή μας αρέσει και οι "αυτοπροσδιοριζόμενοι μακεδόνες" και αρκετοί απ' τους υπόλοιπους.

Και ένα μικρό δείγμα από το ταλέντο του Ferus, το Orient Cocek, απολαύστε το...

Ferus Mustafov -Or...

Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Και ο Shantel στις Γιορτές της Γης

Ο Shantel (Στέφαν Χάντελ), ένας μουσικός με πολλά πρόσωπα και ταυτόχρονα παραγωγός που έχει χαρακτηριστεί ως ο «βασιλιάς του βαλκανικού dancefloor» (Mondomix), ήταν ο νικητής του BBC Award 2006 και νούμερο 1 στα τσαρτς της Ευρωπαϊκής World Music. Το τελευταίο του άλμπουμ "Bucovina Club Vol.2" ψηφίστηκε ως η καλύτερη παραγωγή από το βρετανικό περιοδικό Songlines. Γερμανικά και γαλλικά τηλεοπτικά προγράμματα (ZDF, ARD & Arte) του έκαναν σημαντικά αφιερώματα. Ο Shantel έφερε τους ξεσηκωτικούς ήχους της ανατολικής Ευρώπης στα clubs και είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως για τα πολύ επιτυχημένα mix από βαλκανικά beats, Gypsy-Grooves και Freestyle Electronica.

Ξεκίνησε την επανάσταση του στυλ του μετά από ένα ταξίδι στην Bucovina, μια περιοχή στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία, από όπου κατάγεται η οικογένεια της μητέρας του. Ο Shantel πυροδότησε ένα εντελώς νέο κύμα στην μουσική κουλτούρα το οποίο υιοθέτησε τους ζωντανούς ρυθμούς της ανατολής χωρίς κανένα από τα συνηθισμένα κλισέ, ηθολογικά έρματα ή φολκλόρ στοιχεία. Ένας νέος ήχος γεννήθηκε για να κυριαρχήσει. Το αξεπέραστο mix από ρομαντισμό, πάθος, φωτιά και αναρχία, έχει κάνει τον Shantel και τους Bucovina Club ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά ρεύματα στον πλανήτη. O Shantel έχει παρουσιάσει τη μουσική καταιγίδα του σε χώρους όπως η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, και η Ακαδημία Brixton στο Λονδίνο, το Tim Festival στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, το Cabaret Sauvage του Παρισιού, και το θρυλικό Transmusicales Festival στην Rennes.

Παίζει σταθερά σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Βιέννη, η Ζυρίχη ή η Κωσταντινούπολη. Μόλις ολοκλήρωσε μία τουρνέ με τον βρετανό κωμικό Borat Αka Ali G., αλλιώς Sasha Baron Cohen κι επίσης μόλις ολοκλήρωσε το sound track της νέας ταινίας Fatih Akin, The Edge of Heaven (Auf der anderen Seite ο γερμανικός τίτλος), η παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας θα γίνει στο φεστιβάλ των Καννών αυτή την βδομάδα. Το νέο του προσωπικό άλμπουμ "Disko Partizani" θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2007.

Οι εμφανίσεις του Shantel είναι ένα μεγάλο πανηγύρι καθώς τα πάρτυ του συνεχίζουν από εκεί που σταματούν τα εκστατικά κύματα της house και της techno γενιάς. Όπως έγραψε ο τύπος: «Ο Shantel και οι BucovinaClub είναι ίσως η πιο πολλά υποσχόμενη σύλληψη μουσικής και διασκέδασης μετά την είσοδο του acidhouse!». Χωρίς αμφιβολία αφού διαθέτει την τέχνη να μιξάρει τη μαγεία της ανατολικής ευρώπης και έναν hi-tech παλμό. Φέρνει κοντά όλες τις σκηνές, τις ηλικίες και τις χώρες. Γι' αυτό κλωτσήστε τον καναπέ, ανοίξτε μία βότκα και αφήστε το πάρτυ να ξεκινήσει.

Shantel feat. Orkestar Bobana Markovica


Για περισσότερα καθώς και για το (μέχρι στιγμής) πρόγραμμα των Γιορτών της Γης επισκεφτείτε το www.earthfestival.gr

Τρίτη 15 Μαΐου 2007

Οι Fanfare Ciocarlia στην Αθήνα, 1 & 2 Ιουνίου

Οι Fanfare Ciocarlia ποζάρουν στην Βλάστη, στις Γιορτές της Γης του 2006


Για τους Fanfare Ciocarlia και τον καινούργιο τους δίσκο Queens and Kings έχουμε ξαναγράψει. Για δυο βραδιές θα βρίσκονται στην Αθήνα, στο Παλλάς της οδού Βουκουρεστίου, που έχει το όνομα της πρωτεύουσας της τσιγγάνικης μουσικής.

Μαζί τους μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης των Βαλκανίων –και όχι μόνο. Το καραβάνι λοιπόν περιλαμβάνει ακόμα, τη μεγάλη κυρία της FYROM, την Esma Redzepova, το φωνητικό φαινόμενο από τη Βουλγαρία που ακούει στο όνομα Jony Iliev, την μαγευτική κοριτσίστικη φωνή από την Ουγγαρία, τη Mitsou και τους Kalo’ome από το Περπινιάν της νότιας Γαλλίας.

Τα εισιτήρια βέβαια κοστίζουν λιγουλάκι… (από 30 έως 70 €). Η σύγκριση αναπόφευκτη, πέρσι τους είδαμε στις Γιορτές της Γης τζάμπα…

Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Καταστολή στο Διαδίκτυο: Πόσα κλικ μέχρι τη φυλακή;

Σε μερικές χώρες, το να «μπαίνεις στο Internet» είναι επικίνδυνο. Κυβερνήσεις καταστέλλουν αφ' ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ' ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του. Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet cafe, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs. Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα.

Υποστήριξε την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνε την αντίρρηση σου πράξη, στέλνοντας e-mail για την απελευθέρωση των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να εκφράσουν τις απόψεις τους!

Πληροφορίες: http://www.amnesty.org.gr/actnow/internet/index.htm

Balkan Beat Box - NU MED

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2005 και η 9μελής μπάντα από το BROOKLYN της Νέας Υόρκης, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρις στην απίστευτη ενέργειά τους. Μόλις κυκλοφόρησαν (στις 17 Απριλίου) το 2ο άλμπουμ τους συνεχίζοντας την απίστευτη μίξη ragga και hip hop ρυθμών με βαλκανικά πνευστά και αραβικές μελωδίες. Έτσι συνεργάζονται με πλήθος προσκεκλημένων όπως τον σύριο τραγουδιστή Dunia και τον μαροκινό Gilber Gilmore, τον κλαρινετίστα από τη FYROM Ismail Lumanovski, τη βουλγάρα Dessislava Stefanova, τσιγγάνους σέρβους μουσικούς από τη Νέα Υόρκη και πολλούς άλλους.

Ο τίτλος του άλμπουμ NU MED (for "New Mediterranean") μπορεί να εκληφθεί και ως μουσική και πολιτιστική/πολιτική δήλωση…

Περισσότερα κομμάτια μπορείτε να ακούσετε επίσημο site τους ή στο my space και το άλμπουμ μπορείτε να το παραγγείλετε από την δισκογραφική τους εταιρεία.

Balkan Beat Box - BBBeat
Balkan Beat Box - Digital Monkey

Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Ivo Papasov & his Wedding Band – Fairground (2004)

Θεωρείται ως ο καλύτερος κλαρινετίστας των Βαλκανίων. Αναμιγνύει την βαλκανική μουσική με τα θρακιώτικα τσιγγάνικα μουσικά ιδιώματα, σπιντάρει στους περίπλοκους ρυθμούς των παραδοσιακών χορών μπολιάζοντάς τους με τζαζ αυτοσχεδιασμούς και πινελιές ambient.

Είχε πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ και «χτύπησε» το 2004 με το Fairground. Μαζί του η γυναίκα του, η τραγουδίστρια Maria Karafizieva, και οι παλιοί του φίλοι από την Trakija Band: ο Nesho Neshev στο ακκορντεόν, ο Vasil Denev στα πλήκτρα και ο Salif Ali στα κρουστά. Προσκαλεσμένοι και μερικοί ακόμα σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Stoyan Yankulov στο tupan drum και τα κρουστά, ο Ateshhan Husseinov στην κιθάρα, ο Vasil Parmakov στο πιάνο, οι Ivo Zvezdomirov και Stefan Marinov στο μπάσο.

Χάρις σε αυτό το καταπληκτικό άλμπουμ κατάφερε την επόμενη χρονιά να κερδίσει το BBC World Music Award 2005, ως ο καλύτερος ευρωπαίος μουσικός.

Διαβάστε μια χαρακτηριστική κριτική που έγραψε ο KIM BURTON στο περιοδικό Songlines

”Αν και είναι αδύνατον να μην θαυμάζει κανείς την ευκολία και τον απόλυτο έλεγχο στο κλαρίνο που έχει ο Βούλγαρος Ίβο Παπάζωφ, δεν ήταν ποτέ η αδυναμία μου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ένιωθα ότι έχει κάτι από Arturo Sandoval, που τείνει να θυσιάζει το αίσθημα για τα πυροτεχνήματα και δεν μού έλειψε καθόλου στα πάνω από δέκα χρόνια που έλειψε από την δυτική αγορά μουσικής.

Λοιπόν, έκανα απόλυτο λάθος, και το νέο του άλμπουμ είναι η απόδειξη. Από την δραματική εισαγωγή του με ένα σύντομο έξυπνο ντουέτο κλαρίνου και τον θρυμματιστικό ήχο του tapan, που την διαδέχεται μία εκτινασσόμενη «ρατσενίτσα» και κορυφώνεται σε ένα τελικό και συγκινητικό ελεγειακό σόλο κλαρίνου, όπου τίποτα δεν είναι λάθος. Η μπάντα του Παπάζωφ, βοηθούμενη από μία σειρά διακεκριμένων προσκεκλημένων μουσικών, γλιστράει από την οικεία μουσική στην κοσμοπολίτικη, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και σχεδόν παράλογα περίπλοκα περάσματα, όπου κανείς δεν σταματά να πάρει ανάσα. Η ποικιλία των μουσικών στυλ, που ακολουθούν συχνά το ένα το άλλο στον ίδιο ρυθμό, χωρίς όμως απώλεια της συνοχής τους, θα κάνει τους ακροατές να κρατούν τις ανάσες τους. Ακόμα και η εκδρομή σε μία τζαζ αρμονία κουαρτέτου, είναι περιέργως εντελώς επιτυχημένη.

Η συμβολή της τραγουδίστριας Marija Karafizeva's σε δύο κομμάτια είναι ευρηματική και πολύ υψηλής ποιότητας. Ένα φόρο τιμής και στην Εταιρεία Kuker, που φαίνεται ότι έχουν ένα ταλέντο να ανακαλύπτουν την καλύτερη, ευρηματικότερη και συναρπαστικότερη βουλγαρική μουσική”.

Ακούστε ένα κομμάτι από το άλμπουμ

Ivo Papasov-Roujha...

και δείτε τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος με ένα κλαρίνο