Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Mια ευχάριστη έκπληξη...

Η Madonna τραγουδά μαζί με τον Eugene και τον Sergey από τους Gogol Bordelo, στο Live Earth, το κονσέρτο ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στις 7.7.07. Διασκευάζουν μαζί και μπερδεύουν γλυκά το hit της Madonna "La Isla Bonita" με το "Lela pala Tute", ένα παραδοσιακό Roma τραγούδι που είχαν διασκευάσει οι Gogol νωρίτερα. Και αποδεικνύουν ότι στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα, ούτε προκαταλήψεις. Απολαύστε το...

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Muammer Ketencoğlu - The Balkan Journey

Τον τυφλό τούρκο ακορντεονίστα Μουαμμέρ Κετέντζογλου τον πρωτοακούσαμε το 2002 από το δίσκο του Ayde Mori, ένα ταξίδι στη βαλκανική μουσική, καθώς περιλαμβάνει λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες απ’ όλα τα Βαλκάνια. Τον Ιούλιο του 2003 τον γνωρίσαμε από κοντά, όταν τον καλέσαμε για μια συναυλία στις Γιορτές της Γης. Αργότερα είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα όταν μια φίλη συμμετείχε σε ένα κονσέρτο του στην Πόλη. Στο σπίτι του, κοντά στο πεζόδρομο του Τακσίμ, όπου έγιναν και κάποιες απαραίτητες πρόβες μοιραστήκαμε το πάθος του για τη βαλκανική μουσική αλλά και τη klezmer, τη μουσική των λαών της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών του Αιγαίου.

Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους τούρκους δημιουργούς και μελετητές της μουσικής παράδοσης, έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης, και διατηρεί δυο μουσικά σχήματα: την «Κομπανία Κετέντζογλου» που από το 2003 -με την προσθήκη νέων μουσικών και ρεπερτορίου- μετονομάστηκε σε «Muammer Ketencoğlu & his Zeybek Ensamble» και το σχήμα «The Balkan Journey». Έχει δώσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες και πρόσφατα, στις 21 Ιουλίου 2007, εμφανίστηκε και στο φεστιβάλ Αθηνών, στην ενότητα «Ήχοι του Κόσμου», με το μουσικό σύνολο Zeybek.

Το νέο του άλμπουμ Balkan Yolculuğu (The Balkan Journey) είναι η συνέχεια του Ayde Mori, χωρίς όμως την καναδέζα τραγουδίστρια και ερευνήτρια Brenna MacCrimmon, που εδώ και χρόνια έχει επιστρέψει στην πατρίδα της και περιστασιακά βρίσκεται μαζί τους. Μαζί με τον Μουαμμέρ (ακκορντεόν και τραγούδι) συμμετέχουν: η καταπληκτική Sumru Agiryuruyen (τραγούδι, μαντολίνο) που συνεργάζεται μαζί του από το 1993, ο κλαρινετίστας Aytunc Nevzat Matraci και ο Rahmi Göçmen στα κρουστά. Περισσότερα στο site του Μουαμμέρ, που είναι και στην ελληνική γλώσσα. Καλή ακρόαση.

Και ένα μικρό δείγμα, το Rajko, ένας σκοπός πολύ οικείος και στη Δυτική Μακεδονία.

The Balkan Journey...

Figli di Madre Ignota - Fez Club

Spaghetti Balkan χαρακτηρίζουν την μουσική τους οι οκτώ ιταλοί από το Μιλάνο που αποτελούν την μπάντα Figli di Madre Ignota (παιδιά άγνωστης μητέρας). Και για να δικαιώσουν το όνομά τους παίζουν ότι τους έρθει: διαβολικές πόλκες, ska, klezmer, retro mood, swing, και κυρίως βαλκανική μουσική. Τα χάλκινα κυριαρχούν και το πάρτυ αρχίζει με τις πρώτες νότες, και νεκρούς ανασταίνουν οι αστείοι αυτοί τύποι.

Εμφανίστηκαν το 1999 με το πρώτο τους demotape Orango Tango Topless, που είναι διαθέσιμο για free κατέβασμα στην ιστοσελίδα τους. Ακολούθησαν τα cd, Kanakapila 2001, Tamboo Tamboo 2004, και πρόσφατα το Fez Club, όπου συμμετέχει και ο Roy Paci στο Theme from Paradise (αυτό που ακολουθεί στο βιντεάκι).

Και ένα ακόμα επίκαιρο (λόγω καλοκαιριού) τραγουδάκι: Nema Problema Tourist (από το τελευταίο τους άλμπουμ).

05 - Nema Problema...

Και πάλι εδώ

Επιστροφή λοιπόν και στην πόλη αλλά και στο blog που είναι αλήθεια ότι είχαμε παραμελήσει τραγικά. Βλέπετε οι υποχρεώσεις για τη διοργάνωση των Γιορτών της Γης δεν μας άφησαν καθόλου χρόνο, μετά έπρεπε να ξεκουραστούμε και να κάνουμε και κάποιες διακοπές.

Επανερχόμαστε όμως, ήδη έχουν μαζευτεί πολλές νέες κυκλοφορίες που θέλουμε να παρουσιάσουμε (μην ψάχνετε αλλού, πολλοί λίγοι άνθρωποι στη χώρα μας ασχολούνται με τη βαλκανική μουσική). Για τα καλοκαιρινά δρώμενα δεν θα γράψουμε, είχαμε όμως πολλά live με σημαντικά ονόματα της world μουσικής και κάτι φαίνεται ν’ αλλάζει. Δεν θα γράψουμε επίσης και για την πολύ μεγάλη επιτυχία των φετινών Γιορτών της Γης, οι αναγνώστες μας μπορούν να βρουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βιντεάκια και άλλα καλούδια στο site των Γιορτών: www.earthfestival.gr