Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Mercan Dede - 800

Το 2007 γιορτάστηκαν, με την αιγίδα της UNESCO, τα 800 χρόνια από την γέννηση του Mawlana Jalal-ud-Din Rumi, ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές, φιλοσόφους και μελετητές του ισλαμικού πολιτισμού. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1217 στο Balkh, κάπου στο βόρειο Αφγανιστάν και έζησε την ζωή του στην Konya της Τουρκίας, όπου και πέθανε το 1273. Ήταν ο ιδρυτής της αδελφότητας των Μεβλεβί (γνωστής σήμερα από την τελετουργία των περιστρεφόμενων δερβίσηδων) με νεοπλατωνικές καταβολές αλλά και σχέσεις με τον χριστιανισμό και τον περσικό μυστικισμό. Ο Mawlana ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρος, όχι μόνο γιατί είναι ακόμα ο πιο δημοφιλής ποιητής στην Αμερική, αλλά για την οικουμενικότητα της διδασκαλίας του: “Δεν κάνω διακρίσεις ανάμεσα στον συγγενή και σ’ έναν ξένο”. Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Charles Haviland, The roar of Rumi - 800 years on, στο site του BBC.

Tιμώντας την μνήμη του Mawlana, ο Mercan Dede, o πρωτοπόρος τούρκος συνθέτης που συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική των Σούφι με την ambient και την ηλεκτρόνικα, έγραψε το κομμάτι “800” και με τον ίδιο τίτλο ονόμασε το τελευταίο CD του. Ακούμε το ομώνυμο κομμάτι “800”.

Mercan Dede - 800....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παιδιά χαίρομαι πολύ που ξεκινήσατε και πάλι αυτήν την πολύ όμορφη προσπάθεια μέσα από το blog. είχα απελπιστεί λιγάκι...

Καλές γιορτές με πολλές ευχές για ένα 2008 με πολύ μουσική !

Υ.Γ.: μπορείτε να κάνετε ένα αφιερωματάκι για τα χάλκινα της φλώρινας?

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε αν θα τον ξαναδούμε ελλάδα;