Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Καλό ταξίδι Joe Zawinul...

Joe Zawinul was born in Earth time on 07 July 1932 and was born in Eternity time on 11 September, 2007. He, and his music, will continue to inspire! Ένας λιτός αποχαιρετισμός στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σπούδασε κλασσικό πιάνο στη Βιέννη αλλά η τζαζ τον είχε ήδη κερδίσει. Με αφορμή μια υποτροφία βρίσκεται στην Αμερική το 1959, όπου και συνεργάζεται με τον σαξοφωνίστα Cannonball Adderley και αργότερα με τον θρυλικό Miles Davis, σφραγίζοντας το πέρασμα του Miles στο χώρο του ηλεκτρικού ήχου. Μετά το 1970, μαζί με τον σαξοφωνίστα Wayne Shorter, δημιούργησαν ένα από τα πιό σημαντικά σχήματα, που έγινε σχεδόν συνώνυμο του jazz rock, τους Weather Report. Ένα σχήμα που είχε τη δύναμη και τη θεατρικότητα του Rock και του R&B, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε την αφοσίωση της Jazz και το καθαρό πνεύμα του αυτοσχεδιασμού και που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ρεύματος της "fusion" μουσικής. Μετά από 17 δίσκους και αφού αποχώρησε ο Shorter, το 1985, ο Zawinul συνέχισε να δημιουργεί καινούργια grooves πρώτα με τους Weather Update και κατόπιν με τους Zawinul Syndicate, που μαζί τους έπαιζε μέχρι το θάνατό του (τον περσινό Μάρτιο είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Στη μουσική του Zawinul συνυπάρχουν η τζάζ, τα blues, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ινδία και οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια της Ανατολικής Ευρώπης. Ένα πλήθος μουσικών παραδόσεων, που έβγαζαν σπίθες καθώς αλληλοεπιδρούσαν. Σίγουρα θα συνεχίζει να μας εμπνέει…

Ακούμε το Tower Of Silence από το CD Faces and Places

Joe Zawinul-Tower ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: