Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Istanbul Twilight

Κωσταντινούπολη ή Istanbul, όπως και να την πείτε είναι μια πόλη μαγική αλλά και πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, αιώνες τώρα. Την μοναδική ατμόσφαιρα της Πόλης μας μεταφέρει ένα άλμπουμ, φόρος τιμής στην Πόλη, ένα άλμπουμ που αναμιγνύει ήχους και ρυθμούς όπως ακριβώς η Πόλη αναμιγνύει διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η Doublemoon μια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ανεξάρτητες δισκογραφικές γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορώντας αυτό το διπλό CD με μουσικές των Mercan Dede, Orient Expressions, Buzuki Orhan Osman, Cahit Berkay & Grup Zan, Burhan Öçal, Baba Zula, Taksim Trio, Selim Sesler, İlhan Erşahin, Shantel, Kazım Koyuncu, και Craig Harris. Περιλαμβάνει επίσης δυο videoclip, με εικόνες της Πόλης, σκηνοθετημένα από τους Veysel Gençten και Gürcan Keltek, καθώς και ένα βιβλιαράκι με φωτογραφίες του γνωστού δανο-τούρκου φωτογράφου Ahmet Polat (δείτε εδώ τις φωτογραφίες του).

Δείτε στη συνέχεια το φιλμάκι του Veysel Gençten με μουσικό υπόβαθρο το Engewal του Mercan Dede.

Gara Guna

Η γνωστή μας Καραγκούνα είναι το μουσικό θέμα στο επόμενο φιλμάκι του Gürcan Keltek από το Istanbul Twilight. Παίζουν οι Burhan Öçal & The Trakya All Stars featuring Smadj.

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Balkan Beat Box στο Gaia Festival

O Τomer Yosef που έκλεψε την παράσταση
Mια πολύ καλή συναυλία απολαύσαμε την Παρασκευή 4 Απριλίου στο Principal στο πλαίσιο του Gaia Festival. Ήταν οι Balkan Beat Box, το πολυεθνικό project του σαξοφωνίστα και πρώην μέλους των Gogol Bordello Ori Kaplan και του μουσικού παραγωγού Tamir Muskat των Firewater. Μουσικά ηχοχρώματα από την Μεσόγειο και την ανατολική Ευρώπη, βαλκανικές μελωδίες και αραβικοί ρυθμοί αναμεμειγμένα με electronica, beats, samples, heavy raga bass και απίστευτη ενέργεια παρέσυραν το κοινό σε ξέφρενο χορό. Την παράσταση όμως έκλεψε ο Τomer Yosef o αεικίνητος τραγουδιστής τους που ξεκίνησε την καριέρα του σαν stant-up κωμικός στο Ισραήλ, συνέχισε σαν τραγουδιστής σε ροκ συγκροτήματα, συμμετείχε σαν guest στα δύο άλμπουμ των ΒΒΒ και πλέον είναι αναπόσπαστο μέλος στις περιοδείες τους. Εκπληκτικό κλαρίνο και από τον Eyal Talmudi, της ισραηλινής klezmer μπάντας Oy Division. Καλύτερη στιγμή της συναυλίας η εισβολή δεκάδων χορευτών και κατάληψη της σκηνής, με την προτροπή των μελών της μπάντας.
Είχαν προηγηθεί οι γάλλοι Ζiveli Orkestar, καλοί μουσικοί που ξεσήκωσαν τον κόσμο, αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, κάτι τους έλειπε, πείτε το βαλκανική ψυχή, πείτε όπως θέλετε. Είναι το ίδιο που λείπει και από αρκετές ακόμα γαλλόφωνες κυρίως μπάντες χάλκινων.
Την επόμενη μέρα το Σάββατο ήταν η σειρά του Dj Shantel στο Orient αυτή την φορά. Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο post ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται αλλά ο Shantel δεν κόλωσε παρόλο που δεν εισακούστηκε η αρχική προτροπή του να πετάξουν καρέκλες και τραπέζια από τα παράθυρα. Ανέβαινε πάνω στην κονσόλα, ξήλωσε τις κουρτίνες, κρεμόταν στο παράθυρο και καλούσε τους περαστικούς στο πάρτυ, μοίραζε βότκες στον κόσμο και έκανε ότι περνούσε απ΄ το χέρι του για να μας παρασύρει στους ξέφρενους ρυθμούς του.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Αντάρτης των κλαμπ

Από την σημερινή Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου για τον Dj Shantel.

«Κατάγομαι από την Μπουκοβίνα. Μια πόλη στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία, σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών, που καταστράφηκε πρώτα από τους ναζί και ύστερα από τους σταλινικούς. Ετσι έφτιαξα το "Κλαμπ Μπουκοβίνα", τη δική μου εικονική πόλη-πάρτι, δημιουργώντας μια μίξη της παράδοσης με τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Γιατί μια κοινωνία με πολλές εθνότητες και κουλτούρες αποτελεί δώρο για τον καλλιτέχνη, αλλά και κάθε πολίτη. Σκέψου το Σεράγεβο, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη ή τη Βουδαπέστη. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και η πρόσφατη άνοδος του εθνικισμού κατέστρεψαν τις πόλεις και την πολυπολιτισμική τους κληρονομιά».
Ο dj Shantel, δηλαδή ο Βερολινέζος Στέφαν Χάντελ, παραγωγός κάποτε ηλεκτρονικής μουσικής, βούτηξε στους ήχους της βαλκανικής παράδοσης και τους στόλισε με ρέγκε, ροκ, ντίσκο και χιπ χοπ ρυθμούς. Ετσι στήνει όπου βρεθεί ένα ξέφρενο πανηγύρι με τίτλο «Κλαμπ Μπουκοβίνα» και πρόσφατο ύμνο το «Disco Partizani», που ακούγεται παντού. Το παρουσιάζει αύριο στο κλαμπ Κ46 στην Αθήνα και το Σάββατο στο Orient Club στη Θεσσαλονίκη. Πριν έρθει στην Ελλάδα μάς είπε:
Για το άλμπουμ «Disco Partizani»: «Είναι μια ειρηνική επανάσταση στην ευρωπαϊκή μουσική κουλτούρα. Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία κυριαρχούνται από τη μουσική της Δύσης. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους φέρουμε τη μουσική από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια».
Για τη δουλειά του: «Δεν αντιπροσωπεύω καμιά πατρίδα. Η οικογένειά μου ήταν πάντα ανάμιξη πολλών εθνοτήτων, Τσιγγάνοι που έπαιζαν μουσική στα πανηγύρια. Και κάνω το ίδιο στη μουσική μου. Δεν πιστεύω στον μύθο της σύγκρουσης των λαών στα Βαλκάνια. Γι' αυτό αναμιγνύω μουσικές από "εχθρικά" μεταξύ τους έθνη. Οσο για το υλικό μου, ψάχνω παντού. Το ελληνικό ρεμπέτικο, για παράδειγμα, το βρήκα σε ένα παζάρι στη Σμύρνη. Και θεωρώ ότι διασώζω ολόκληρες κουλτούρες από τον αφανισμό τους».
Για τον στόχο του: «Στα πάρτι μου χορεύουν μαζί και γλεντάνε, Ελληνες και Τούρκοι, Σέρβοι και Κροάτες, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Μπορεί αυτό να συμβαίνει για λίγες ώρες, είναι όμως μια εξαιρετική ευκαιρία για το ξεπέρασμα των εθνικισμών. Αντιπροσωπεύω μια μουσική χωρίς σύνορα, μια απόπειρα διαλόγου ανάμεσα στις αντίπαλες κουλτούρες. Η μουσική μου δεν έχει ούτε διαβατήριο ούτε βίζα».
Για τα πάρτι του «Κλαμπ Μπουκοβίνα»: «Είναι ένα ηδονιστικό και φρενήρες θέαμα. Είναι το χαμένο μυστικό της ευρωπαϊκής μουσικής κουλτούρας και υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψω. Το ονομάζω "γάμο του έρωτα με την αναρχία", και το ταξιδεύω παντού, από την Κωνσταντινούπολη στο Οσλο και από εκεί πίσω στο Βερολίνο. Και το ταξίδι μου μόλις άρχισε...».

Να θυμίσουμε βέβαια, για να παινέψουμε και τα γένια μας, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Shantel εμφανίστηκε στις Γιορτές της Γης, πέρσι τον Ιούλιο, όπου παρουσίασε το Disco Partizani.

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

World Music Charts Europe – Απρίλιος 2008

1. 800 Mercan Dede, Turkey/Canada (Doublemoon). Άργησε να μπει στα charts, αλλά απ’ τη στιγμή που κατέλαβε την 14η θέση τον Μάρτιο ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα φτάσει στην κορυφή.

2. FRAGILE BEAUTY Huong Thanh, Vietnam/France (ACT). 2ος μήνας στην 2η θέση για την βιτεναμέζα τραγουδίστρια με την φοβερή φωνή.

3. THE MANDE VARIATIONS Toumani Diabate, Mali (World Circuit). Άνοδος κατά μία θέση για το νέο άλμπουμ του μαλινέζου βιρτουόζου του kora.

4. NEW DAWN Neco Novellas, Mozambique (World Connection). Από την 13η στην 4η θέση για ένα άλμπουμ που θέλει να είναι “απάντηση στην παγκοσμιοποίηση”.

5. WAMATO Les Amazones de Guinee, Guinea (Sterns). Τρίτος μήνας στα charts με ελαφρά πτώση, από την 2η στην 3η θέση και τώρα στην 5η.

6. 1 REAL DJ Dolores, Brazil (Ziriguiboom). 2ος μήνας στα charts και στην ίδια θέση.

7. AKAPELLEANDO Vocal Sampling, Cuba (Skip Records). 2ος μήνας στα charts για το φωνητικό συγκρότημα από την Αβάνα. Από την 16η στην 7η θέση.

8. DIASPORA HI-FI Watcha Clan, France (Piranha). 3ος μήνας στα charts, από την 3η στην 1η θέση και τώρα στην 8η.

9. SOUNDS FROM A BYGONE AGE VOL. 5 Gabi Lunca, Romania (Asphalt Tango). Νέα είσοδος στα charts για μία από τις μεγάλες κυρίες του ρουμάνικου τραγουδιού, με ένα άλμπουμ που δικαιώνει τον τίτλο του καθώς περιλαμβάνει επιλεγμένες ηχογραφήσεις της από το 1956 ως το 1978.

10. BALDAMORE Hadouk Trio, France (Naive). Νέα είσοδος στα charts για το τρίο από τη Γαλλία που εδώ και 10 χρόνια αναμιγνύει την τζαζ και το swing με αφρικάνικους και ανατολίτικους ήχους.

11. SOUL SCIENCE Justin Adams & Juldeh Camara, UK/Gambia (Wayward). 3ος μήνας στα charts γι’ αυτήν την συνεργασία του βρετανού με τον αφρικανό μουσικό.

12. BLACK STARS - GHANAS HIPLIFE GENERATION Various Artists, (Outhere). Νέα είσοδος για ένα άλμπουμ που παρουσιάζει μερικούς από τους δημοφιλέστερους Hiplife μουσικούς της Γκάνα στον υπόλοιπο κόσμο.

13. GRANDE FINALE Magnifico, Slovenia (Arih). 3ος μήνας στα charts για τον σλοβένο “desperado” κιθαρίστα Magnifico. Από την 18η στην 5η θέση και τώρα στην 13η.

14. KOBZAR Haydamaky, Ukraine (EastBlok). 2ος μήνας στα charts για το ethno folk συγκρότημα από την Ουκρανία. Από την 7η στην 14η θέση.

15. ZEGAR ZIVI Zegar Zivi, Croatia (Cloud Valley Music). Μετά τον πόλεμο η ζωή ξαναβρήκε τους κανονικούς της ρυθμούς και μια παρέα σέρβων κτηνοτρόφων γιορτάζουν την επιστροφή στην γενέτειρά τους, την πόλη Zegar στην Κροατία. Αυθεντική πολυφωνική μουσική και πρώτη είσοδος στα charts.

16. EL CORAZON TIENE TRES PUERTAS Dulce Pontes, Portugal (Resistencia). 2ος μήνας στα charts για την πορτογαλίδα ερμηνεύτρια των Fado. Από την 18η στην 16η θέση.

17. TUDO AZUL Velha Guarda da Portela, Brazil (Red Circle Music). Οι παλαίμαχοι (Velha Guarda = παλιά φρουρά) της σχολής σάμπα Portela στο Ρίο, μαζί με την κόρη του διευθυντή τους που τυχαίνει να είναι η σταρ Marisa Monte, ηχογραφούν το 1999 ένα δίσκο με αυθεντική σάμπα. Πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και νάτος και στα charts.

18. THE GARIFUNA WOMEN'S PROJECT Umalali, Belize/Guatemala (Cumbancha). Ένα πολυαναμενόμενο άλμπουμ με την γυναικεία πλευρά της κληρονομιάς των Garifuna (μιας μικρής εθνότητας που βρίσκεται διασκορπισμένη στην Belize, τη Γουατεμάλα και αλλού). Μαζί τους οι μουσικοί των Garifuna Collective του πρόσφατα χαμένου Andy Palacio και ένα μουσικό κοκτέιλ ήχων και ρυθμών της Αφρικής και της Καραϊβικής. Μόλις κυκλοφόρησε μπήκε στα charts και έχει μέλλον.

19. DEVOTION Cheb i Sabbah, USA/India (Six Degrees). 2ος μήνας στα charts για τον ινδό DJ που με έδρα το San Francisco αναμιγνύει κλασσική ινδική μουσική με trance. Από την 17η στην 19η θέση.

20. AKWABA INISENE Aly Keita, Ivory Coast (Contre-Jour). Πρώτη είσοδο στα charts για τον μάγο του balafon (ένα είδος αφρικάνικου ξυλόφωνου) που ζει πλέον στο Βερολίνο.

(Με κεφαλαία bold γράφουμε τον τίτλο του άλμπουμ, ακολουθεί το σχήμα, η χώρα και σε παρένθεση η δισκογραφική εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες ή μουσικά κομμάτια μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τα link. Περισσότερα στο http://www.wmce.de/).