Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Poza – Diadromes

Aπό την Οδυσσό (Οdessa) έρχεται το νέο CD του συγκροτήματος Poza με τον ελληνικότατο τίτλο Diadromes. To λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας ήταν ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, καθώς εκεί συναντιώνταν ρώσσοι, εβραίοι, έλληνες, τούρκοι, τσιγγάνοι και κάθε καρυδιάς καρύδι. Εκεί γεννήθηκε και ο Alek Kopyt, η ψυχή των Poza και μέλος επίσης των Amsterdam Klezmer Band. Στα σοκάκια του λιμανιού, ανάμεσα σε μεθυσμένους ναυτικούς, πόρνες, κλέφτες και απατεώνες, άρχισε από τα 10 του χρόνια να παίζει ακορντεόν. Κlezmer και ρεμπέτικα, τραγούδια των τσιγγάνων, ρώσικοι και βαλκανικοί ρυθμοί ήταν (και είναι) το ρεπερτόριό του. Περισσότερα για τον Alek Kopyt στην σελίδα του στο myspace, όπου μπορείτε να δείτε και ένα βίντεο μαζί με τον Eugene Hutz των Gogol Bordello.

Από τις Diadromes, ακούμε την Αλανιάρα απ' τον Περαία του Μάρκου Βαμβακάρη, με τον τίτλο Roman Duratski και την επεξήγηση: song about the good sides of unmarried life. Kαι πολλές ευχές για ένα ευτυχισμένο 2008, με πολλή μουσική…

Poza-Roman Duratsk...

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Slavic Soul Party - Teknochek Collision

Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού μας έρχεται το καινούργιο αυτό CD. Από μια μπάντα με χάλκινα, που παίζει balkan-soul-gypsy-funk, έχει βάση το Brooklyn στη Νέα Υόρκη και δεν αποτελείται από βαλκάνιους μετανάστες. Οκτώ αμερικάνοι και ένας γιαπωνέζος αποδεικνύουν πόσο η βαλκανική μουσική έχει επηρεάσει την παγκόσμια μουσική. Είναι οι Slavic Soul Party ή SSP για συντομία, που παντρεύουν τα Bαλκάνια με την μουσική της Νέας Ορλεάνης. Στο τρίτο τους άλμπουμ “Teknochek Collision” συμμετέχει σε δυο παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια (το γνωστό μας “Djelem Djelem” και το “Opa Cup”) η τραγουδίστρια Eva Salina Primack. Aκούμε το Occapella (have a beer).

Slavic Soul Party ...

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Mercan Dede - 800

Το 2007 γιορτάστηκαν, με την αιγίδα της UNESCO, τα 800 χρόνια από την γέννηση του Mawlana Jalal-ud-Din Rumi, ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές, φιλοσόφους και μελετητές του ισλαμικού πολιτισμού. Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1217 στο Balkh, κάπου στο βόρειο Αφγανιστάν και έζησε την ζωή του στην Konya της Τουρκίας, όπου και πέθανε το 1273. Ήταν ο ιδρυτής της αδελφότητας των Μεβλεβί (γνωστής σήμερα από την τελετουργία των περιστρεφόμενων δερβίσηδων) με νεοπλατωνικές καταβολές αλλά και σχέσεις με τον χριστιανισμό και τον περσικό μυστικισμό. Ο Mawlana ακόμα και σήμερα παραμένει επίκαιρος, όχι μόνο γιατί είναι ακόμα ο πιο δημοφιλής ποιητής στην Αμερική, αλλά για την οικουμενικότητα της διδασκαλίας του: “Δεν κάνω διακρίσεις ανάμεσα στον συγγενή και σ’ έναν ξένο”. Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Charles Haviland, The roar of Rumi - 800 years on, στο site του BBC.

Tιμώντας την μνήμη του Mawlana, ο Mercan Dede, o πρωτοπόρος τούρκος συνθέτης που συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική των Σούφι με την ambient και την ηλεκτρόνικα, έγραψε το κομμάτι “800” και με τον ίδιο τίτλο ονόμασε το τελευταίο CD του. Ακούμε το ομώνυμο κομμάτι “800”.

Mercan Dede - 800....

Fanfara Tirana - Albanian Wedding

Η μουσική των χάλκινων πνευστών σίγουρα δεν ανήκει στην αλβανική παράδοση. Παρόλο που τα χάλκινα δεν είναι άγνωστα δεν έχουμε, στην Αλβανία, μπάντες που να παίζουν σε γάμους και γιορτές. Ή μάλλον δεν είχαμε μέχρι τώρα, καθώς μια παρέα μουσικών της στρατιωτικής μπάντας αφού ήρθαν σε επαφή με τον παλαίμαχο τραγουδιστή Hysni Zela αποφάσισαν να βγουν από την απομόνωση και δημιούργησαν τους Fanfara Tirana! Το 2007 ηχογράφησαν το πρώτο τους CD με τίτλο Albanian Wedding (brass explosion) που κυκλοφόρησε από την γερμανική Piranha Records. Aν εξαιρέσουμε κάτι ψιλοσαχλαμάρες, όπως την διασκευή του cokollata, ο δίσκος είναι αξιοπρεπέστατος με κορυφαία τα πολυφωνικά.

Ακούμε το “janines c`i pane syte”, που πα να πει: “τι είδαν τα μάτια μου στα Γιάννενα”.

Fanfara Tirana - j...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Viski Coca-Cola

Τον τελευταίο χρόνο είναι μεγάλο σουξέ στην γειτονική μας FYROM. Στο YouTube μπορείτε να βρείτε ένα σωρό βίντεο με αυτό το σκυλοτράγουδο. Δείτε το σε μια καταπληκτική κιτς εκτέλεση από τον Erdjan Bujanovac και προσέξτε τον κημπορντίστα δεξιά ή αν το προτιμάτε σε remix από τον άγνωστό μας Fazlija, με εντυπωσιακά ξέκωλα να τον πλαισιώνουν, δείτε το εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=hvOBzdJ7tNA&feature=related

Kαι ακούμε τώρα μια διασκευή του από τον Μarko Markovic και τον Shantel (από το CD Go Marko Go!), το καλό γούστο κάνει πάντα θαύματα.

02 Pijem (Me Manga...

Go Marko Go!

To μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει… Ο Marko μεγάλωσε πλέον, άλλωστε από 13 χρονών παίζει μαζί με τον πατέρα του, τον μεγάλο Boban Markovic. Έτσι η μπάντα άλλαξε όνομα και πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο ως Boban i Marko Markovic Orkestar ή αν προτιμάτε, στα σέρβικα, Orkestar Bobana i Marka Markovica. Το CD κυκλοφόρησε από την γερμανική Piranha Records με τον τίτλο Go Marko Go! και συνθέσεις του μικρού, με έντονες «δυτικές» επιδράσεις και περισσότερο groove.

Aκούμε το ομώνυμο κομμάτι Go Marko Go! με τον Μάρκο σε εντυπωσιακά σολαρίσματα με την τρομπέτα του.

11 Go Marko Go!.mp...

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Esma Redzepova

Δυο νέες κυκλοφορίες μέσα στην χρονιά για την βασίλισσα των τσιγγάνων και πολύ αγαπημένη μας Esma Redzepova, που φτάνει πλέον τις 586 κυκλοφορίες σε δίσκους, κασέτες και CD.

Η πρώτη με τον τίτλο Mon histoire (My Story), είναι μια ανθολογία με τα αγαπημένα της τραγούδια. Προσκεκλημένος της ο Γάλλος τσιγγάνος κιθαρίστας Thierry “Titi” Robin που δίνει ένα ξεχωριστό τόνο στα τραγούδια που συμμετέχει.

H δεύτερη έχει τον τίτλο Gypsy Carpet και είναι πιο «πανηγυρτζίδικος» ή πιο βαλκανικός αν προτιμάτε, αλλά όπως πάντα η δύναμη της φωνής της αναδεικνύεται στα αργά κομμάτια.

Από τον “Mon histoire” ακούμε το Αman Aman.

14 - Aman Aman.mp3

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Romano Drom - Po Cheri

Romano Drom σημαίνει δρόμος των τσιγγάνων στην γλώσσα των ROM αλλά είναι και ο τίτλος ενός από τα πιο γνωστά τσιγγάνικα γκρουπ της Ουγγαρίας. Τα μέλη της ομάδας έφυγαν από τους Ando Drom και κυκλοφόρησαν το 1999 το πρώτο τους CD «Déta Dévla». Aκολούθησαν το «Ando Foro» το 2001 και το «Ande Lindri» το 2003. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε και την καινούργια τους δουλειά το «Po Cheri». Με επικεφαλής τον Antal Kovács, που συνθέτει τα τραγούδια τους, κινούνται ανάμεσα στην παράδοση και τον νεωτερισμό. Κιθάρα, κρουστά, ακκορντεόν, βιολί και κόντρα μπάσο μας δημιουργούν οικεία συναισθήματα, αλλά το βασικό τους στοιχείο είναι τα φωνητικά τους παιχνίδια. Απολαύστε τους…

Romano Drom - phar...

Khalid K

Στην Κορσική, στο πολύ όμορφο Festival du Vent, όπου βρεθήκαμε για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε τον Khalid Κ. Αλγερινός στην καταγωγή γεννήθηκε και ζει στο Παρίσι. Παράγει ήχους, τους μαγνητοφωνεί και τους ξαναπαίζει δημιουργώντας ένα εκπληκτικό ηχητικό περιβάλλον. Στο βίντεο που αλιεύσαμε από την τελευταία του παραγωγή (BIENVENUE DANS MA TETE) με τίτλο "l' africaine" ξεκινά με ήχους της ζούγκλας για να καταλήξει σε ένα ξέφρενο αφρικάνικο πάρτυ. Αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσετε έστω κι αν στην αρχή σας φανεί βαρετό, θα αποζημιωθείτε γρήγορα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του και στο my space. Kαι ελπίζουμε να τον δούμε σύντομα και στην χώρα μας…

extrait du spectacle :

Add to My Profile | More Videos

Και πάλι μαζί...

 

Για μια ακόμη φορά ας προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε το blog και ελπίζουμε αυτή τη φορά να είμαστε πιο συνεπείς. Ξεκινάμε λοιπόν…