Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Shantel - Disko Partizani

Τον είδαμε στη Βλάστη, στις Γιορτές της Γης, τον Ιούλιο, χορέψαμε μαζί του και τον γουστάραμε πολύ. Ακούσαμε και σε πρώτη παρουσίαση το νέο του δίσκο Radio Partizani,, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο. Βέβαια όταν μιξάρισε και κάποιο ελληνικό κομμάτι το θεωρήσαμε ως φιλοφρόνηση στο κοινό του. Έπρεπε να ακούσουμε το CD για να πάθουμε την πλάκα μας. Θα σπάσω κούπες, φύγε κι άσε με, Μανώλης, το προσφυγάκι, είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που ακούγονται.

Ότι ήταν τρελός το είχαμε καταλάβει, αλλά τόσο πολύ δεν το περιμέναμε. Το τσιφτετέλι συναντά το hip hop, τα χάλκινα, την reggae και το rocknroll. Μια παρανοϊκή ανάμιξη μουσικών που υπονομεύει την αναζήτηση της μουσικής “αυθεντικότητας” και ανατρέπει τις καθιερωμένες έννοιες του ύφους και της μορφής.

Για την παραγωγή συνεργάστηκαν μαζί του και πολλοί, μα πάρα πολλοί, μουσικοί: η σέρβα Vesna Petkovic, o τρομπετίστας Marko Markovic (γιος του Boban), ο βούλγαρος κλαρινετίστας Filip Simeonov των Taraf de Haidouks, ο ακορντεονίστας François Castiello των Bratsch, η καναδέζα Brenna MacCrimmon, ο Roy Paci για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Ο ίδιος γράφει ότι η έμπνευση για τα κομμάτια του ερχόταν ταξιδεύοντας και στα πιο απίθανα μέρη: σ’ ένα σιδηροδρομικό σταθμό στη Ρουμανία, σ’ ένα καφέ της εθνικής οδού στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σ’ ένα αράβικο καφέ στο τελ Αβίδ, στο πίσω κάθισμα της μερσεντές ενός βασιλιά των τσιγγάνων από τη FYROM, και σε backstages στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Rio de Janeiro.

Ακόμα δεν κυκλοφόρησε και αμέσως ανέβηκε στην ένατη θέση στα World Music Charts Europe. Σε λίγο καιρό θα τον ακούμε και στα μοδάτα club στα μέρη μας…

Περισσότερα: http://www.essayrecordings.com

SHANTEL - Koupes -...

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Καλό ταξίδι Joe Zawinul...

Joe Zawinul was born in Earth time on 07 July 1932 and was born in Eternity time on 11 September, 2007. He, and his music, will continue to inspire! Ένας λιτός αποχαιρετισμός στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σπούδασε κλασσικό πιάνο στη Βιέννη αλλά η τζαζ τον είχε ήδη κερδίσει. Με αφορμή μια υποτροφία βρίσκεται στην Αμερική το 1959, όπου και συνεργάζεται με τον σαξοφωνίστα Cannonball Adderley και αργότερα με τον θρυλικό Miles Davis, σφραγίζοντας το πέρασμα του Miles στο χώρο του ηλεκτρικού ήχου. Μετά το 1970, μαζί με τον σαξοφωνίστα Wayne Shorter, δημιούργησαν ένα από τα πιό σημαντικά σχήματα, που έγινε σχεδόν συνώνυμο του jazz rock, τους Weather Report. Ένα σχήμα που είχε τη δύναμη και τη θεατρικότητα του Rock και του R&B, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε την αφοσίωση της Jazz και το καθαρό πνεύμα του αυτοσχεδιασμού και που οδήγησε τελικά στη δημιουργία του ρεύματος της "fusion" μουσικής. Μετά από 17 δίσκους και αφού αποχώρησε ο Shorter, το 1985, ο Zawinul συνέχισε να δημιουργεί καινούργια grooves πρώτα με τους Weather Update και κατόπιν με τους Zawinul Syndicate, που μαζί τους έπαιζε μέχρι το θάνατό του (τον περσινό Μάρτιο είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Στη μουσική του Zawinul συνυπάρχουν η τζάζ, τα blues, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ινδία και οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια της Ανατολικής Ευρώπης. Ένα πλήθος μουσικών παραδόσεων, που έβγαζαν σπίθες καθώς αλληλοεπιδρούσαν. Σίγουρα θα συνεχίζει να μας εμπνέει…

Ακούμε το Tower Of Silence από το CD Faces and Places

Joe Zawinul-Tower ...