Πέμπτη 3 Μαΐου 2007

Ivo Papasov & his Wedding Band – Fairground (2004)

Θεωρείται ως ο καλύτερος κλαρινετίστας των Βαλκανίων. Αναμιγνύει την βαλκανική μουσική με τα θρακιώτικα τσιγγάνικα μουσικά ιδιώματα, σπιντάρει στους περίπλοκους ρυθμούς των παραδοσιακών χορών μπολιάζοντάς τους με τζαζ αυτοσχεδιασμούς και πινελιές ambient.

Είχε πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ και «χτύπησε» το 2004 με το Fairground. Μαζί του η γυναίκα του, η τραγουδίστρια Maria Karafizieva, και οι παλιοί του φίλοι από την Trakija Band: ο Nesho Neshev στο ακκορντεόν, ο Vasil Denev στα πλήκτρα και ο Salif Ali στα κρουστά. Προσκαλεσμένοι και μερικοί ακόμα σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Stoyan Yankulov στο tupan drum και τα κρουστά, ο Ateshhan Husseinov στην κιθάρα, ο Vasil Parmakov στο πιάνο, οι Ivo Zvezdomirov και Stefan Marinov στο μπάσο.

Χάρις σε αυτό το καταπληκτικό άλμπουμ κατάφερε την επόμενη χρονιά να κερδίσει το BBC World Music Award 2005, ως ο καλύτερος ευρωπαίος μουσικός.

Διαβάστε μια χαρακτηριστική κριτική που έγραψε ο KIM BURTON στο περιοδικό Songlines

”Αν και είναι αδύνατον να μην θαυμάζει κανείς την ευκολία και τον απόλυτο έλεγχο στο κλαρίνο που έχει ο Βούλγαρος Ίβο Παπάζωφ, δεν ήταν ποτέ η αδυναμία μου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα ένιωθα ότι έχει κάτι από Arturo Sandoval, που τείνει να θυσιάζει το αίσθημα για τα πυροτεχνήματα και δεν μού έλειψε καθόλου στα πάνω από δέκα χρόνια που έλειψε από την δυτική αγορά μουσικής.

Λοιπόν, έκανα απόλυτο λάθος, και το νέο του άλμπουμ είναι η απόδειξη. Από την δραματική εισαγωγή του με ένα σύντομο έξυπνο ντουέτο κλαρίνου και τον θρυμματιστικό ήχο του tapan, που την διαδέχεται μία εκτινασσόμενη «ρατσενίτσα» και κορυφώνεται σε ένα τελικό και συγκινητικό ελεγειακό σόλο κλαρίνου, όπου τίποτα δεν είναι λάθος. Η μπάντα του Παπάζωφ, βοηθούμενη από μία σειρά διακεκριμένων προσκεκλημένων μουσικών, γλιστράει από την οικεία μουσική στην κοσμοπολίτικη, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και σχεδόν παράλογα περίπλοκα περάσματα, όπου κανείς δεν σταματά να πάρει ανάσα. Η ποικιλία των μουσικών στυλ, που ακολουθούν συχνά το ένα το άλλο στον ίδιο ρυθμό, χωρίς όμως απώλεια της συνοχής τους, θα κάνει τους ακροατές να κρατούν τις ανάσες τους. Ακόμα και η εκδρομή σε μία τζαζ αρμονία κουαρτέτου, είναι περιέργως εντελώς επιτυχημένη.

Η συμβολή της τραγουδίστριας Marija Karafizeva's σε δύο κομμάτια είναι ευρηματική και πολύ υψηλής ποιότητας. Ένα φόρο τιμής και στην Εταιρεία Kuker, που φαίνεται ότι έχουν ένα ταλέντο να ανακαλύπτουν την καλύτερη, ευρηματικότερη και συναρπαστικότερη βουλγαρική μουσική”.

Ακούστε ένα κομμάτι από το άλμπουμ

Ivo Papasov-Roujha...

και δείτε τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος με ένα κλαρίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: